facebooktwittermail

Därför begär Arla Glada Bonden i kvarstad

Striden om Boxholms mejeri går vidare. Arla har nu lämnat in en begäran om kvarstad mot Glada Bonden som köpte anläggningen av kommunen.

Striden går vidare om mejeriet i Boxholm. Nu har Arla skickat in en ansökan om kvarstad riktad mot den nya ägaren, Glada Bonden.
Striden går vidare om mejeriet i Boxholm. Nu har Arla skickat in en ansökan om kvarstad riktad mot den nya ägaren, Glada Bonden. FOTO: PER SVENSSON BORRUD/PELLES PHOTO/TT

Först begärde Arla att det skulle bli ett beslut mot Boxholms kommun om kvarstad för det omtvistade mejeriet. En åtgärd som kommunen menade kom för sent då anläggningen redan var såld till Glada Bonden.

Nu har mejeribolaget i stället lämnat in en begäran om kvarstad riktad mot Glada Bonden.

”Skälet är att kommunen svarade att de inte hade rådighet över egendomen eftersom de överlåtit fastigheten. Vi håller inte med om det men eftersom de hänvisade till Glada Bonden så har vi känt oss tvungna att lämna in en ansökan om kvarstad gentemot dem. Allt för att säkerställa att vår egendom inte skadas, används eller liknande”, skriver Sandra Eriksson, pressekreterare på Arla i ett mejl till ATL.

Vad är nästa steg om kvarstaden inte går igenom? Kommer Arla bromsa produktionen? Har ni andra åtgärder i bakfickan?

”Vi inväntar det beslut som kommer att fattas inom kort innan vi beslutar om hur vi går vidare”, blir svaret från Sandra Eriksson.

Något besked om att Arlas begäran om kvarstad har ännu inte kommit till Glada Bondens styrelseledamot Anders Birgersson.

– Ingen på Arla har hört av sig till mig heller.

LÄS OCKSÅ: Glada Bonden köper Boxholms mejeri

Han tycker att det är märkligt att Arla inte plockat bort de inventarier som man nu tvistar om innan fastigheten lades ut till försäljning.

– Då är de ju i sin fulla rätt att göra det.

Anders Birgersson, en av grundarna till Glada Bonden som har köpt Arlas gamla mejeri av Boxholms kommun.
Anders Birgersson, en av grundarna till Glada Bonden som har köpt Arlas gamla mejeri av Boxholms kommun. FOTO: PRIVAT

Han anser också att företagets affärsmetoder också är märkliga:

– Men dessvärre finns det inga prejudikat som talar om vad som gäller när säljare säger att vissa delar inte ska följa med i köpet när affären redan är klar.

Anders Birgersson tror inte att det handlar om några skakbord och cisterner egentligen.

– Arla vill göra mejeriet obrukbart.

På Linköpings tingsrätt har det ännu inte kommit in någon ansökan om kvarstad. När den kommit in och behandlats tar rätten beslut om det ska bli kvarstad på mejeriet eller inte. Om så blir fallet förlorar Glada Bonden rätten att förfoga över egendomen tills tvisten om vad som ska ingå i köpet avgjorts i domstol. Något som kan ta lång tid med tanke på att det sannolikt kommer att överklagas till högre instans oavsett utgång.

Enligt avtalet mellan kommunen och Arla så har mejeribolaget fram till 24.00 natten mellan torsdag och fredag på sig att hämta de inventarier man enats om inte ska ingå i affären.

LÄS OCKSÅ: Arla hotar att stämma Boxholms kommun