Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2020

  Arla hotar att stämma Boxholms kommun

  Arla hotar att stämma Boxholms kommun. Detta efter att kommunen sålt Boxholms mejeri till Glada Bonden.

  – Vårt ansvar är våra ägares pengar. Vi kommer inte att acceptera att någon annan tar över de maskiner vi har i fastigheten, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

   ”Arla har sålt en industrifastighet, inte ett mejeri, till kommunen”, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige till ATL..
  ”Arla har sålt en industrifastighet, inte ett mejeri, till kommunen”, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige till ATL.. FOTO: Anrew Kelly/TT

  Efter många turer stod det på onsdagen klart att Boxholms kommun säljer det omdebatterade mejeriet till leverantörsföreningen Glada Bonden. Detta efter att Arla och kommunen till slut ska ha kommit överens efter den långa konflikt som pågått sedan Arla beslutat att lägga ner Boxholms mejeri och flytta tillverkningen av Boxholmsosten till Östersund.

  Men Arla har inte grävt ner stridsyxan. Bolaget har i dag agerat på uppgifter i bland annat ATL om Glada Bondens planer om att bedriva fortsatt mejeriverksamhet.

  – Arla har sålt en industrifastighet, inte ett mejeri, till kommunen. Dessutom är vi inte överens om vilka inventarier som ska ingå, säger Erik Bratthall, presschef för Arla Sverige till ATL.

  – Att i det läget sälja till en ny köpare gör ju hela upplägget väldigt märkligt. När vi gjorde upp affären skrev vi en klausul i kontraktet och där står klart och tydligt att det inte får förekomma någon konkurrerande verksamhet under fem år. Det är kommunens ansvar, oavsett om de har sålt det vidare.

  Hot om domstol – igen

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Om klausulen från försäljningen av fastigheten inte efterlevs kommer Arla att driva ärendet vidare i en rättsprocess och kräva skadestånd av kommunen. Samma hot som kommunen tidigare tillämpat mot Arla.

  – I så fall kommer vi självfallet att ta det här till domstol. Vårt ansvar är våras ägares pengar och för oss är det helt självklart att det här avtalet ska gälla, säger Erik Bratthall.

  Men enligt Lars Edlund, juridiskt ombud för Boxholms kommun, går Arla på fel organisation.

  – Det som nu skrivits är ett så kallat transportavtal. Det innebär att den nya köparen övertar säljarens rättigheter och skyldigheter.

  Så om Arla ska stämma någon är det Glada Bonden?

  – Ja.

  Annan syn på konkurrens

  Enligt Lars Edlund handlar den konkurrensbegränsande klausulen i kontraktet om att den nya köparen inte ska konkurrera med samma typ av osttillverkning som Arla tidigare bedrev på orten. Men den hindrar inte mejeriverksamhet i en bredare bemärkelse, eller ens tillverkning av specialostar, menar han.

  – Man talar bara om ost av det slag som Arla tillverkade. Jag vet inte hur många mejeriprodukter det finns. Dessutom handlar konkurrens om att både tillverka och sälja. Förr eller senare kommer du ju fram till det datum då den här klausulen slutar gälla och då kan du till exempel ha lagrat ost som du då kan börjar sälja, säger Lars Edlund.

  Ser inget hinder

  Anders Birgersson på Glada Bonden sa tidigare till ATL att han först och främst vill skaka liv i det som finns i Boxholm för att ”börja ysta”, och senare bygga ut för att omsätta 1,5 miljarder kronor om fem år.

  – Det är klart att vi har köpt det här för att processa mjölk, det är självklart. Och jag ser inget hinder i det avtal vi har skrivit, säger han när ATL frågar honom om de nya uppgifterna.

  Vad säger du om stämningshotet från Arla då?

  – De får väl köra så får vi se.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen