facebooktwittermail

Nu kan du räkna på maskininvesteringarna

En färsk upplaga av Skånes Maskinstationers maskinkalkylhäfte har lämnat tryckeriet. Publikationen ska göra det enklare att räkna på investeringarna.

Skånes Maskinstationers maskinkalkylhäfte ska göra det lättare att räkna på investeringarna.
Skånes Maskinstationers maskinkalkylhäfte ska göra det lättare att räkna på investeringarna. FOTO: FREDRIK STORK

Det började med ett enkelt kalkylark för 15-20 år sedan. Under årens lopp har insamlingsarbetet växt i omfattning och i år innehåller häftet 34 sidor.

Publikationen innehåller i dag beräkningsunderlag för de flesta maskintyper som man kan tänka sig – från traktorer till potatisupptagare, balpressar och harvar.

– Det är flera lantbruksskolor som använder den i undervisningen. Vi är en liten grupp som arbetar med detta, och som samlar in prislistor från maskinhandlarna för att få fram återförskaffningsvärden och sen gör vi en noggrann genomgång av priserna, säger Sven Svensson, ordförande, till ATL.

Visar timpriser

En djupdykning i tabellen visar bland annat att återanskaffningsvärdet på en 160 hästkrafters traktor är 1 146 600 kronor i genomsnitt.

Med en kalkylperiod på 8 000 driftstimmar blir underhållskostnaden 83 kronor i timmen, medan drivmedelskostnaden landar på 168 kronor under samma tidsintervall. Ska man sen leja ut tjänsten bör timpriset ligga någonstans mellan 748 och 787 kronor för att investeringen ska gå ihop sig, enligt beräkningsunderlaget.

Bränslet är viktigt

Drivmedlet är inte minst en viktig kostnadspost i kalkylen för att det ska bli en vinst över på sista raden, enligt Sven Svensson.

– Drivmedelskolumnen finns där som en påminnelse om att drivmedlet är en stor kostnad. Sen gör det mycket på drivmedlet om man kör på en tung lerjord eller en lätt sandjord, och här får man väga in de egna förutsättningarna, säger han.

Som alltid är beräkningsunderlaget inte tänkt att ge en fullständig kostnadsbild. I stället är tanken att underlaget ska fungera mer som ett hjälpmedel när man ska väga in investeringskostnader och avskrivningstider.

Besöker Borgeby Fältdagar

För den som är intresserad skickas publikationen ut i hela landet, men för den som besöker Borgeby Fältdagar finns det också möjlighet att komma förbi föreningens monter för att hämta ett exemplar personligen.

LÄS OCKSÅ: Så ska du tänka inför köp av nya maskiner

LÄS OCKSÅ: Hela listan: Här är ATL-läsarnas prutmåner på traktorer

LÄS OCKSÅ: Säljarna om prutmånen på traktorer