facebooktwittermail d

Nu har GPS-tjuvarna tinat fram

Nu går Polisen i Skaraborg ut med en varning om härjande GPS-tjuvar. Men det har varit tillgrepp över hela landet de senaste veckorna.

GPS-utrustning har försvunnit från traktorer och maskiner över hela landet senaste tiden.
GPS-utrustning har försvunnit från traktorer och maskiner över hela landet senaste tiden. FOTO: HANS DAHLGREN

Flera lantbrukare i trakten av Vara och Kvänum har senaste tiden drabbats av att tjuvar stulit deras GPS-utrustningar. Det skriver Polisen i västra Skaraborg på sin Facebooksida. Det kan handla om organiserade gärningsmän med god kännedom om jordbruk, menar polisen.

Tidigare i veckan kunde ATL rapportera att GPS-tjuvar nyligen slagit till i Skåne. Men de har också varit i Dalsland under veckan. Där säger Nils Erik Johansson, lantbrukare i Mellerud till P4 väst att det nu är tredje gången som han blivit av med GPS-utrustning.

I söndags kunde polisen i Umeå gripa tre personer som nu är misstänkta för stöld av GPS-utrustning från maskiner på en byggarbetsplats på påskafton, skriver VK. De misstänkta gärningsmännen hade gått omkring i varselkläder på arbetsplats och kunde gripas efter tips från allmänheten. Maskinägaren hade veckan innan blivit av med samma typ av utrustning på ett annat bygge i Umeåtrakten. Polisen tittar nu på om de tre personerna kan kopplas till liknande stölder i Västerbotten och övriga delar i landet senaste tiden.

LÄS OCKSÅ: Så ska John Deere stoppa stölderna med ny teknik

Polisen i Skaraborg har fem tips till alla lantbrukare:

• Ta GPS-utrustningen med dig.

Det allra enklaste sättet att undvika stöld är helt enkelt att plocka bort avtagbar GPS-utrustning när du lämnar traktorn.

• Ställ in traktorn.

En annan enkel, men ibland tidskrävande åtgärd, är att ställa in jordbruksmaskiner i låsta utrymmen över natten eller om man lämnar sin gård en längre tid.

• Aktivera skyddssystem.

Aktivera skyddssystem som finns för att försvåra för tjuven. Skyddssystem kan betyda flera olika saker, till exempel att man behöver en pinkod för att låsa upp enheten. Om du inte har det just nu så kan du prata med tillverkaren av din GPS-utrustning – i vissa fall går det att efterinstallera.

• Stöldmärk GPS-utrustningen.

Du kan vända dig till tillverkare av din GPS-utrustning för att diskutera stöldmärkning. Att kunna spåra eller upptäcka stulen utrustning är ett bra sätt att skrämma iväg tjuvarna, men det kan även innebära en chans att få tillbaka utrustningen efter en stöld. Ta del av information om DNA-märkning.

• Ha back up.

En stöld av GPS-utrustning är ett ovälkommet avbrott i arbetet, och om utrustningen inte återfinns är det också mycket data som går förlorad. Se därför till att regelbundet göra en back up av datan i GPS-enheten.

ATL TV: Så snabbt stjäl tjuven din GPS (från 2019)