facebooktwittermail d

Nu är vallskörden igång

Micael Andersson i Reslöv var en av de första, kanske den allra första, ut på fältet när vallskörden rullade i gång i Skåne och södra Halland.

I måndags högg han det första fältet; tolv hektar hundäxing och lusern; och på torsdagen, efter tre dagars förtorkning, pressade och plastade han grönmassan.

– Det ser ut att bli normal förstaskörd volymmässigt och bra kvalitet, säger Micael Andersson.

FOTO: TINA ROSÉN
Rundbalarna tas bort från fältet direkt så återväxten kan komma i gång.
Rundbalarna tas bort från fältet direkt så återväxten kan komma i gång. FOTO: TINA ROSÉN

Fodret behövs till det 70-tal mjölkkor som finns på gården utanför Eslöv. Lagret är så gott som tömt och det påverkade också beslutet att sätta i gång vallskörden.

– Men vi brukar vara tidigt på det. Det gäller att vara ute i tid om man ska få bra foder. Och speciellt blandningen hundäxing-lusern kräver tidig skörd, säger han.

Inför årets skörd har Micael investerat i en ny rundbalspress, en Kverneland 6720, som alltså premiärkördes på torsdagen.

– Den har fungerat bra, som förväntat. Jag har pressat omkring 50 balar de första två timmarna utan problem, säger Micael Andersson.

Micael Andersson har satsat på en Kverneland 6720 inför årets skörd.
Micael Andersson har satsat på en Kverneland 6720 inför årets skörd. FOTO: TINA ROSÉN

Totalt ska 45 hektar vall bärgas i förstaskörden, men resterande areal får växa lite till. Det väntas regn i helgen och han vill ha en rimligt säker prognos innan han hugger mer vall:

– Jag avvaktar till nästa vecka med resten, men så fort det blir stabilt väder så kör vi.