facebooktwittermail d

Northvolt vill anställa personal från Kvarnsveden

”Det finns många likheter mellan arbetsuppgifterna”, säger Katarina Borstedt på Northvolt.

Personalen vid Kvarnsveden är redan eftertraktade på arbetsmarknaden. Men en nedläggning innebär också att råvarubehovet minskar med över 2 miljoner kubikmeter.
Personalen vid Kvarnsveden är redan eftertraktade på arbetsmarknaden. Men en nedläggning innebär också att råvarubehovet minskar med över 2 miljoner kubikmeter. FOTO: MOSTPHOTOS

I tisdags kom beskedet som en kalldusch för medarbetarna vid Kvarnsvedens bruk i Borlänge. Stora Enso vill avveckla verksamheten på grund av vikande efterfrågan på papper. Om nedläggningen genomförs kan de 440 anställda stå utan jobb redan till hösten.

Men nu visar det sig att pappersarbetarna redan är eftertraktade på arbetsmarknaden. Northvolt, som bygger en stor batterifabrik i Skellefteå, vill gärna anställa personal från Borlänge och har enligt SVT Nyheter Dalarna redan varit i kontakt med Stora Enso.

”Tittar man på pappersmassaindustrin och den industri som vi håller på att etablera genom vår batterifabrik som vi bygger så finns det många likheter mellan de kompetenserna och de arbetsuppgifterna som görs”, säger Katarina Borstedt, expansionschef vid Northvolt, till SVT.

Batterifabriken i Skellefteå vill på sikt anställa omkring 3 000 personer. Men arbetskraften i Västerbotten räcker inte till och därför söker Northvolt mer personal.

Hoppas på lokal lösning

Men samtidigt jobbar Jan Bohman, ordförande för kommunstyrelsen i Borlänge, febrilt med att skapa nya arbetstillfällen lokalt.

”Jag har börjat etablera kontakter på många olika nivåer. Vi håller på att titta på hur vi kan rigga nya jobb till Borlänge, en ny industrialisering”, säger Jan Bohman till SVT.

Bruket i Kvarnsveden har en produktionskapacitet på 900 000 ton termomekanisk massa. Med ett åtgångstal på cirka 2,5 kubikmeter råvara, fast under bark, per ton massa innebär det att Stora Ensos råvarubehov minskar med över 2 miljoner kubikmeter massaved efter en nedläggning. Men bedömare tror ändå att nedläggningen får mindre effekter på marknaden för massaved, och att det främst är importen som påverkas.