facebooktwittermail d

Norska ilskan mot mjölkpaketen

Bilden av en ylande varg på mjölkpaketen i Norge retar upp många norrmän - som tycker att förpackningarna är ett hån mot lantbrukarna.

Varje år tar norska mejerijätten Tine fram decemberförpackningar med julmotiv - som oftast är uppskattade. Men i år blev det annorlunda. Orsaken är att det på helmjölkens förpackning förutom tomtenissar och julidyll även finns stor varg som ylar. Även en örn och ett lodjur får plats.

Det har fått många att ilskna till. På Tines facebooksida reagerar många norrmän på motivet, och det är främst den ylande vargen som får folk att reagera, skriver norska tidningen Nettavisen.

”Detta är ett direkt hån mot oss som har husdjur och utmarksbete”, skriver en person. En annan skriver: ”Tine tänker på sina leverantörer ser jag”, ”Respektlöst mot bönderna som sliter med djuren” kommenterar en annan.

PREMIUM: Innovativa lantbrukare skördar i halvöken

Het vargdebatt i Norge

Den norska vargdebatten har varit het det senaste året, med ökade spänningar mellan de som vill ha varg och de som vill motverka att vargen sprider sig till nya områden.

Tine förklarar vargen på mjölkpaketet så här:

– Vi har använt siluetter av norska vilddjur som ulv, lodjur och örn som naturliga illustrationer i historien om den norska lagårdsnissen, säger Lars Galtung, kommunikationschef på Tine till Nettavisen.

LÄS OCKSÅ: Finland först ut med insekter i brödet

LÄS OCKSÅ: Debatt - Skogsbruksplanerna håller inte måttet