facebooktwittermail

Norrhälsinge pressar upp massavedspriset

Norrhälsinge skogsägareförening bildades för att driva upp priserna på virke. Nu gör de det igen och höjer priset på barrmassaved med 15 kronor.

Under vintern har Norrhälsinge skogsägareförening betalt 270 kronor per kubikmeter för barrmassaveden, men inför den nya säsongen inför de en barmarkspremie för medlemmar som höjer priset till 285 kronor.

Stolta

"Sedan vi startade Norrhälsinge har vi faktiskt lyft barrmassavedspriset med 40 kronor i den här regionen och det känner jag stolthet för. Med det är nya priset har vi fått upp priset med 55 kronor", säger Pecka Wallin, ordförande i Norrhälsinge, till Dagens Industri.

Han medger att de haft hjälp av konjunkturen, men påpekar samtidigt att det är Norrhälsinge som varit först att höja och att de andra sedan följt efter.

Transportavdrag

I dagsläget betalar Mellanskog enligt prislistan för nordöstra Hälsingland 255 kronor för barrmassaveden. Till det kommer sedan 1 februari en barmarkspremie på 20 kronor för medlemmar. Norrskog har 290 kronor som grundpris men med ett transportavdrag på upp till 50 kronor per kubikmeter. Även Mellanskog gör transportavdrag på massavedspriset, med maximalt 27 kronor per kubikmeter.

Tåg norrut

Norrhälsinge ligger strategiskt mellan SCAs Östrand i norr och Holmens Iggesund i söder. Men enligt Pecka Wallin skickar föreningen nu även massaved ut ur området, under februari ett tåg med 1 200 kubikmeter och härom veckan ännu ett fullastat tåg. Vem mottagaren är vill Pecka Wallin inte avslöja, mer än att tågen går norrut.

Föreningen startades i slutet av 2014 för att få upp virkespriser och rotnetto. Fram till i dag har den vuxit till 321 medlemmar med en sammanlag skogsareal på 30 236 hektar.

LÄS MER: "Vi växer hela tiden"

LÄS ÄVEN: Stort intresse för ny skogsägareförening

LÄS OCKSÅ: Missnöje med massavedspris skapar ny skogsägareförening

PREMIUM: Bildspecial: Skogsentreprenör i Norrbotten