Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 mars 2018

  Skogsentreprenör i Västerbottens inland kräver flexibilitet

  Arvidsjaur

  För skogsentreprenören Stefan Berggren i Arvidsjaur är flexibilitet en nödvändighet. För att överleva som företagare i Norrbottens inland krävs både uppfinningsrikedom och en mångsidighet i verksamheten.

  Stefan Berggrens maskinpark vittnar om att uppdragen variera. Förutom skogsskötsel omfattar de brobygge, anläggande av skogsbilvägar, snöröjning och alla typer av markjobb. Dessutom säljer han sin pappas uppfinning, en gallerskopa.

  Det är snörekord i Norrland. Skogsmaskinerna kämpar för att ta sig fram i den 1,5 meter djupa snön. För att de ska kunna ta sig ut på kraftledningsgatorna som ska breddas måste Stefan Berggren först ploga med sin bandtraktor.

  – Snön ställer till med problem i år, säger han.

  – Förutom snödjupet är bärigheten på myrarna dålig. Maskinerna kommer inte ut i skogen som omgärdas av myrar. Snön isolerar för bra och myrarna har inte fryst tillräckligt. Det blir en hel del arbete med att ta bort snön från myrvägarna för att de ska frysa till ordentligt.

   Skiftbyte i nattmörkret. "Vi kör försiktigt med maskinen för att den ska hålla bra. Inget kul att reparera mitt i natten i 25 minusgrader", säger Lars-Olof Berggren.
  Skiftbyte i nattmörkret. "Vi kör försiktigt med maskinen för att den ska hålla bra. Inget kul att reparera mitt i natten i 25 minusgrader", säger Lars-Olof Berggren. FOTO: Anders Kristensson
   Vid varje skiftbyte passar de på att ta bort is från skördeaggregatet och passar på att göra servicen som krävs i dagsljus.
  Vid varje skiftbyte passar de på att ta bort is från skördeaggregatet och passar på att göra servicen som krävs i dagsljus. FOTO: Anders Kristensson

  Redan på hösten brukar Stefan Berggren ge sig ut och sondera djupet på myrarna för att kunna planera vinterns avverkningar.

  – Är det lite blötare myrar plogar jag själv för det är riskabelt och kräver stor erfarenhet. På myren plogar jag med en pistmaskin som har lågt marktryck. Men jag kör aldrig ut på myrar som är djupare än två meter för då kan jag förlora maskinen ifall det går galet.

  Övernattar i koja

  Sveaskog är företagets största uppdragsgivare. Ett par mil söder om Norsjö håller två av hans medarbetare på med en gallring av tallskog åt Sveaskog. Här kör Stefan Sandgren och Lars- Olov Berggren en Komatsu skördare i skift dygnet runt och de sover i kojan mellan skiften. Det brukar bli ett par månader i kojan om året.

  Det är 25 grader kallt ute men i skördarhytten är det behagligt varmt. Stefan Sandgren brukar lyssna på talböcker och Lars-Olov Berggren på Radio Rix. Om det går att få in kanalen.

  – Gallring är roligast för det blir ett fint resultat när det är klart, säger Lars- Olov Berggren.

  – Vi kom hit igår och har precis etablerat oss. Det blir alltid en hel del planeringsarbete i början. Om det finns svåra områden med branter eller svag mark gäller det att verkligen planera huggningen för att det ska gå att få fram virket till avlägget på bästa sätt.

   Stefan Sandgren kör ut i skogen för att påbörja en gallring på 70 hektar åt Sveaskog.
  Stefan Sandgren kör ut i skogen för att påbörja en gallring på 70 hektar åt Sveaskog. FOTO: Anders Kristensson
   Snön ryker när träden fälls och det är inte helt lätt att se hur de snöklädda träden ser ut. Det gäller att ta bort de skadade träden i gallringen som inte kommer att ge bra timmer.
  Snön ryker när träden fälls och det är inte helt lätt att se hur de snöklädda träden ser ut. Det gäller att ta bort de skadade träden i gallringen som inte kommer att ge bra timmer. FOTO: Anders Kristensson

  Bägge är veteraner i skogen och utbildade på skogsbruksskolan i Arvidsjaur. I nästan 10 års tid jobbade de manuellt med motorsåg, och även om det var tufft på vintrarna saknar de denna tid.

  – Arbetet var mer varierat förr. Men självständigheten är densamma och vi slipper ju slita ut oss, säger Stefan Sandgren.

  Risk för bandhalka

  Rekordsnön i år gör det lite svårare att se hur träden ser ut, det gäller att ta bort de som är skadade.

  – När det är mycket snö är det inte helt lätt att se hur marken lutar, det är viktigt att inte få för mycket lut på stickspåren. Skotarens band blir som kälkar. De kanar iväg och kan tappa hela lasset, säger Stefan Sandgren.

  – Och vi kör försiktigt för det är kämpigt att laga maskinen nu när det är kallt. Speciellt i mörkret på natten. Slangar och elkablar blir stenhårda i kylan, fortsätter Lars-Olov Berggren.

   Lars-Olof Berggren och Stefan Sandgren kör en skördare i skift åt Stefan Berggren. Under cirka två månader per år bor de i kojan.
  Lars-Olof Berggren och Stefan Sandgren kör en skördare i skift åt Stefan Berggren. Under cirka två månader per år bor de i kojan. FOTO: Anders Kristensson
   Stefan Sandgren och Lars- Olov Berggren turas om att köra skördaren i skift dygnet runt. De sover i kojan mellan varven.
  Stefan Sandgren och Lars- Olov Berggren turas om att köra skördaren i skift dygnet runt. De sover i kojan mellan varven. FOTO: Anders Kristensson

  En av de stora utmaningarna med att driva skogsverksamhet i Norrlands inland är att hitta kunnig personal. Det är få ungdomar som är intresserade av att arbeta i skogen och gruvorna som expanderar starkt i Västerbotten lockar många med högre löner.

  – Det finns i princip inga utbildade förare att få tag på så det gäller att ta hand om personalen på bästa sätt, säger Stefan Berggren. Det är viktigt att ha lojala medarbetare.

  Det är länge sedan skogsbruksskolan stängde i Arvidsjaur. För att få med ungdomarna måste det bli en mer positiv inställning till skogsbruket, anser Stefan Sandgren. Skogsbolagen har ett stort ansvar för att förändra inställningen genom att utveckla ett skogsbruk med mer naturhänsyn. Och mer information behövs om det positiva som sker, inte minst för att motståndet mot skogsbruket ska minska.

  – Den negativa klangen som skogsbruket fått måste alla hjälpas åt att förändra. Vi vidareutbildar oss kontinuerligt för att kunna utföra våra uppdrag med största möjliga naturhänsyn. Klarar vi detta kommer ungdomarna att bli mer intresserade tror jag, säger Stefan Sandgren.

  Brobyggare

  För att överleva i en glesbygdskommun behöver företagare flera ben att stå på. Stefan Berggren har många. Genom åren har han utvecklat flera olika idéer och bygger bland annat broar i verkstaden. De används på skogsbilvägar och rekommenderas av länsstyrelsen rekommenderar eftersom de inte kräver någon grävning i vattendragen. Det blir 10- 20 broar om året. Han prospekterar, bygger och anlägger dem på plats. Den största hittills levererade han i fjol till vindkraftparken i Markbygden.

  Dessutom blir det en hel del underhåll och anläggningsarbete av skogsbilvägar samt snöröjning och alla former av schaktarbeten. Maskinparken täcker alla behov.

   Stefan Berggren har utvecklat flera idéer för att få bredd i verksamheten. Mångfald är viktigt i Norrlands inland för att överleva, säger han.
  Stefan Berggren har utvecklat flera idéer för att få bredd i verksamheten. Mångfald är viktigt i Norrlands inland för att överleva, säger han. FOTO: Anders Kristensson
   På GPS:en har de koll på var de är och oftast är nyckelbiotoper utmärkta på kartan.
  På GPS:en har de koll på var de är och oftast är nyckelbiotoper utmärkta på kartan. FOTO: Anders Kristensson

  – Flera av maskinerna är gamla för de används inte varje dag. Däremot måste skogsmaskinerna som går för jämnan vara pålitliga och behöver bytas ut vart femte år.

  Knappt hälften av alla företagets jobb har med skogen att göra. Förutom Sveaskog är Vattenfall också en viktig uppdragsgivare. Stefan Berggren är ofta med i den tidiga planeringen av dessa uppdrag.

  – Skogsbranschen är rolig att jobba i för människorna är bra, rejält folk. Det man bestämt gäller. Sveaskog tar också ett stort ansvar för sina entreprenörer och ordnar utbildningar för att hålla oss uppdaterade. Med dem är det långsiktighet som gäller.

  Framtiden ser ljus ut för skogsentreprenörerna i Norrland. Sågverken har byggt ut kapaciteten rejält de senaste åren och massaindustrin behöver råvara.

  – Behovet av att sköta skogen kommer vara stort och det är mycket gallring som behöver göras, så nog kommer det att bli mycket jobb framöver, säger Stefan Berggren medan de sista i verkstaden lägger verktygen i ordning och släcker ner för dagen.

  Mörkret har lagt sig över den snöklädda skogen. Hos Lars-Olov Berggren och Stefan Sandgren är det dags för skiftbyte. De hjälps åt med att rensa skördeaggregatet från is och fyller på olja till kedjorna. Lars- Olov spakar skördaren tillbaka ut i skogen och maskinen lyser upp i nattmörkret medan han sakta försvinner in i den snöklädda skogen.

   Rekordsnön i år gör det lite svårare att se hur träden ser ut.
  Rekordsnön i år gör det lite svårare att se hur träden ser ut. FOTO: Anders Kristensson
   Prydliga buntar i skördarens spår.
  Prydliga buntar i skördarens spår. FOTO: Anders Kristensson

  Stefan Berggren Schakt AB

  Antal anställda: 13

  Omsättning: 25 miljoner kronor

  Investeringar de senaste två åren: 10 miljoner kronor i skogsmaskiner

  Övrigt: Företaget är certifierat av Prosilva. Stefans son jobbar i företaget och är ansvarig för väghyvlarna.

  Maskinpark:

  2 skördare

  2 skotare

  7 grävmaskiner

  2 bandtraktorer, en mindre och en stor

  2 väghyvlar

  1 maskintrailer

  1 lastväxlarbil

  1 plogbil

  3 hjullastare

  Relaterade artiklar

  Till toppen