facebooktwittermail d

Naturbrukselever får hjälp med att skaffa körkort

Från och med höstterminen 2018 kommer alla elever som har antagits till naturbruksskolor i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län kunna ansöka om Hushållningssällskapets körkortsstipendium.

Körkort är en allt viktigare förutsättning för att få jobb, särskilt för de som vill jobba inom de gröna näringarna.
Körkort är en allt viktigare förutsättning för att få jobb, särskilt för de som vill jobba inom de gröna näringarna. FOTO: ANN LINDÉN

Körkort är en allt viktigare förutsättning för att få jobb, särskilt för de som vill jobba inom de gröna näringarna. Samtidigt är att ta körkort en dyr historia, inte minst när man är student. Därför har Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge inrättat ett minst sagt efterlängtat stipendium.

Nödvändigt i jobbet

– I princip är körkort nödvändigt, om inte till 100 procent så är det i alla fall väldigt viktigt. Det finns arbetsplatser där körkort är nödvändigt i jobbet, men körkort kan också vara en förutsättning för att man ska kunna ta sig till arbetsplatsen. Som djurskötare behöver du kanske bara traktorkörkort på gården, men för att ta sig till gården behöver du köra bil, säger Mats Halling, VD för Hushållningssällskapet, till ATL.

Samtliga elever som har antagits till Naturbruksprogrammet eller Bygg-och Anläggningsprogrammet vid Gamlebygymnasiet, Naturbruksgymnasiet Kalmar och Ingelstadgymnasiet kan ansöka om stipendiet. I stipendiet ingår 10 körlektioner, teorilektioner samt risk 1 och 2. Stipendiet söks under vårterminen av elever i årskurs två. De elever som redan har körkort erbjuds i stället ett stipendium för BE-behörighet.

"Ska ha samma förutsättningar"

Men om man traktar efter stipendiet kan man inte ligga på latsidan. De som söker måste hänga med i undervisningen och man får inte har olovlig frånvaro.

Enligt Mats Hallin handlar det om att alla ska ha samma förutsättningar att få gröna jobb.

– Körkort är A och O. Vi vill att fler ska utbilda sig inom de gröna näringarna eftersom det råder brist på personal och detta kan stimulera till att man förstår att man är eftersökt, avslutar Mats Hallin.

LÄS OCKSÅ: Körkortslös fast - körde A-traktor i 100 knyck

LÄS OCKSÅ: Nytt jobb att söka - semitransportör

LÄS OCKSÅ: Fler äldre kan få körkortet indraget

LÄS OCKSÅ: Så undviker du att köra olagligt