facebooktwittermail d

Italienska plan på väg till bränderna

Läget med de omfattande skogsbränderna på flera håll i norra Sverige blir allt mer akut. Boende i byn Enskogen i Ljusdals kommun uppmanas att evakuera och MSB begärde hjälp från EU. Italien svarade snabbt med att skicka två brandplan.

Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på måndagen. Vattenbombning med hjälp av helikoptrar.
Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på måndagen. Vattenbombning med hjälp av helikoptrar. FOTO: MATS ANDERSSON/TT

Redan i söndags evakuerades personer från den närliggande byn Ängra. Enligt räddningstjänsten är läget nu värre jämfört med gårdagskvällen och tidigare under dagen evakuerades ett tiotal personer som befunnit sig på en camping.

”Det är en ny brand i Enskogen bredvid Ängra och den berör några få fastigheter”, säger Wannqvist.

Ett viktigt meddelande till allmänheten har gått ut till boende i Enskogen.

"Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt", lyder meddelandet.

Ytterligare information sänds i radio via P4 Gävleborg.

Skjutfält med ammunition

Två norska helikoptrar är på väg.

”Vi får hoppas att de kan förbättra läget”, säger Torbjörn Wannqvist.

Totalt har sex norska räddningshelikoptrar flugits in till Sverige för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Räddningstjänsten i Ljusdal fick tidigt på morgonen även material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fortsätta släckningsarbetet. Ytterligare två containrar ska ha levererats under dagen.

Inte under kontroll

Branden i Pålgård i jämtländska Ragunda har växt under måndagen och är inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Det är också svårt att arbeta på marken och bygga brandgator på grund av rökutvecklingen.

”Det i stort sett enda som går just nu är att vattenbomba”, säger räddningsledaren Leif Ekström till TT:s fotograf på platsen.

Man har tillgång till tre helikoptrar som kan användas till midnatt då besättningarna måste ta paus.

Ulf Denker bor i Pålgård, bara 500–600 meter från branden.

”Ja, det är klart att det inte är roligt. Lite orolig är man ju. Hörde två åskknallar nära inpå och strax efter började det ryka från skogen”, berättar han för TT:s fotograf.

I Älvdalen i Dalarna brinner ett område på omkring 1,5 gånger 1,5 kilometer. Släckningsarbetet försvårades under morgonen av att det finns ett skjutfält med odetonerad ammunition i området.

Försvarsministern vill se över hur skogsbränder hanteras

Regeringen informeras fortlöpande om läget på bränderna runt om i landet av MSB. Men på plats i Malung befinner sig även Försvarsminister Peter Hultqvist (S) som anser att Sveriges hantering av omfattande skogsbränder måste ses över.

”Man måste alltid utvärdera efter den här typen av situationer. Jag tycker att man måste inse situationens allvar”, säger Hultqvist till TT.

”Den personal som bekämpar de här eldhärdarna sliter och gör ett utomordentligt jobb i en svår miljö. De har all heder. Jag tror också att det finns anledning att titta på erfarenheterna nu för att se hur vi ska hantera den här typen av situationer i framtiden efter att det här är över. Det är naturligtvis en uppgift som även MSB har”, säger Hultqvist

Italien hjälper till

Läget med de omfattande skogsbränderna på flera håll i norra Sverige blir allt mer akut. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickade på måndagen in en begäran om brandbekämpningsflyg till EU. Och återigen svarade Italien.

”Det är samma modell som varit i Sverige tidigare. Vi förväntar oss att de kommer till Örebros flygplats på onsdag, men det är lite oklara väderförhållanden. Situationen är allvarlig och resurserna är ansträngda. Vi har de pågående bränderna, men det finns även risk för spridning och nya bränder”, säger Jakob Wernerman operativ chef på MSB

Det är oklart vid vilka bränder de italienska flygplanen kommer att sättas in.

LÄS OCKSÅ: Oklart hur stora arealer som brandhärjas

LÄS OCKSÅ: Torkan får If att stoppa skogsförsäkring