facebooktwittermail d

Monsanto portas från EU-parlamentet

UPPDATERAD. Växtskyddsjätten inte välkommen efter att ha nobbat inbjudan för debatt om glyfosat.

FOTO: ANN LINDÉN

Representanter för samtliga partier i EU-parlamentet har beslutat att tills vidare vägra Monsantos lobbyister tillgång till parlamentet. Beslutet kommer efter att Monsanto avböjt att delta i en utfrågning om glyfosat, det verksamma ämne som företaget baserar sin storsäljare Roundup på, och som är uppe till beslut om nytt godkännande i år.

Portningen, som har några formella steg att gå innan den träder i kraft, möjliggörs av nya regler som införts för att sätta press på företag att delta i offentliga utfrågningar i parlamentet, skriver Financial Times. Det finns inga regler som säger att företag måste komma när parlamentet kallar, men att ha enkel tillgång till EU-parlamentarikerna och deras personal är mycket viktigt för lobbyister som vill påverka EUs lagstiftning. De EU-parlamentariker som vill ha kontakt med Monsanto i parlamentet kan komma runt bannlysningen genom att bjuda in representanter för företaget som en privat gäst.

Liknande krav på att Caterpillar ska bannlysas har ställts efter att de sagt nej till en inbjudan om en utfrågning om skattefusk kopplade till avslöjandena om Panamadokumenten.

LÄS MER: Svenska inställningen till glyfosat inte klar

LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen hotar med glyfosatstopp

PREMIUM: Nya säljargumentet för lantbrukare

PREMIUM: Lantmännen storsatsar i Europa