facebooktwittermail d

Efter vargattacken - överväger att sluta

Efter onsdagens stora vargattack på gården Molstaberg överväger man nu att upphöra med verksamheten som lammproducent, bland annat på grund av bristande stöd från myndigheter.

Det var i onsdags eftermiddag som gården, som ligger mellan Mölnbo och Gnesta i Stockholms län, drabbades av vargattacken. Vargen eller vargarna gick in i hagen och "sprängde" flocken. Hittills har 41 får dött och tio skadade får är på observation, berättar Carl Aschan. Han är kusin till familjen som driver gården och fungerar som deras talesperson i kontakt med medier med anledning av attacken:

– Det som har hänt är en katastrof och väldigt traumatiskt för familjen, säger han.

Familjen som driver Molstaberg har i dag 1 400 får och lamm totalt och är en av Stockholms läns största lammproducenter. Men nu lutar det starkt åt att de kommer att upphöra med verksamheten som lammproducenter och enbart ha kvar djur som håller betesmarkerna öppna, enligt Carl Aschan. Han menar att det beror på det bristande stödet från myndigheterna. Molstaberg har tidigare drabbats hårt av vargattacker.

Tidigare drabbad

År 2015 och 2016 drabbades gården av elva vargattacker och om man räknar in den senaste attacken har de nu totalt förlorat 130 till 140 får. Enligt Carl Aschan är det huvudsakligen det bristande stödet från myndigheterna som ligger bakom funderingarna på att avsluta verksamheten. Han menar att det dels handlar om svårigheterna att få till stånd skyddsjakt på vargar och dels om bristande ekonomiskt stöd.

– Det handlar bland annat om att man i princip blir tvungen att bygga ett så kallat rovdjursavvisande stängsel, trots att man enligt lag inte har skyldighet till det. Men har man inte gjort det är det i princip omöjligt att få skyddsjakt på varg godkänd av länsstyrelsen, eftersom man då inte har vidtagit alla möjliga åtgärder för att hålla rovdjur borta. Som det ser ut i dag får man bara ersättning från myndigheterna för cirka hälften eller mindre av kostnaden för stängslet och i det här fallet handlar det om en kostnad på totalt två eller två och en halv miljon, säger Carl Aschan.

Får hjälp från bygden

På Molstaberg hade man redan byggt rovdjursavvisande stängsel runt en stor del av hagarna, men arbetet var inte helt klart, enligt Carl Aschan. I helgen kommer familjen dock att få hjälp av ett arbetslag med personer från bygden som under två dagar kommer att hjälpas åt att bygga upp resten av det rovdjursavvisande stängslet.

– Det är väldigt fint att se att folk verkligen vill ställa upp och hjälpa till, säger Carl Aschan.

Han säger också att ett syfte med att färdigställa staketet är att göra det möjligt att ansöka om skyddsjakt på en varg i Sjundarereviret, där Molstaberg ligger. Länsstyrelsen i Stockholm har redan sagt att de inte kommer att utföra någon skyddsjakt i Sjundarereviret, enligt Carl Aschan. Däremot finns det en möjlighet att lämna in en egen ansökan om skyddsjakt. I dag finns det fyra vargar i reviret, två vuxna och två ettåriga vargar.

– Vi hoppas att länsstyrelsen kommer att godkänna en ansökan om skyddsjakt och i så fall är det ett jaktlag i bygden som kommer att utföra jakten, säger Carl Aschan.

LÄS OCKSÅ: 1 000 djur ut på bete igen på Molstaberg

LÄS OCKSÅ: Två veckor kvar – ingen varg skjuten