Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april 2016

  1 000 djur ut på bete igen på Molstaberg

  Förra året vargdödades ett 80-tal djur på Molstabergs gård. Nu ska drygt 1000 djur åter ut på bete. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren är väl medvetna om att risken för nya angrepp är stor. "Det som nu behövs är skyddsjakt", säger Elisabeth Aschan.

  Nytt stängsel. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren har fått hjälp av familj och grannar att riva gamla stängsel och förbereda för ett nytt rovdjursskyddande stängsel. Arbetet gör de själva, bidraget från länsstyrelsen täcker inte kostnaden för att ta in en firma.
  Bild 1/4Nytt stängsel. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren har fått hjälp av familj och grannar att riva gamla stängsel och förbereda för ett nytt rovdjursskyddande stängsel. Arbetet gör de själva, bidraget från länsstyrelsen täcker inte kostnaden för att ta in en firma.
  Bild 2/4
  Snart bete. Elisabeth Aschan släpper ut flasklammet Pontus på gröngräset invid stallet.
  Bild 3/4Snart bete. Elisabeth Aschan släpper ut flasklammet Pontus på gröngräset invid stallet.
  Nytt stängsel. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren har fått hjälp av familj och grannar att riva gamla stängsel och förbereda för ett nytt rovdjursskyddande stängsel. Arbetet gör de själva, bidraget från länsstyrelsen täcker inte kostnaden för att ta in en firma.
  Bild 4/4Nytt stängsel. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren har fått hjälp av familj och grannar att riva gamla stängsel och förbereda för ett nytt rovdjursskyddande stängsel. Arbetet gör de själva, bidraget från länsstyrelsen täcker inte kostnaden för att ta in en firma.

  Molstabergs gård ligger vackert i en kuperad terräng precis på länsgränsen mellan Stockholm och Södermanland. Här drivs lammproduktion med cirka 400 tackor.

  Förra sommaren blev en mardröm på gården, med upprepade vargattacker från ett nyetablerat vargpar. Totalt förlorades ett 80-tal djur mellan juni och november.

  Nu det åter dags för bete för tackor, baggar och nyfödda lamm. Senast i onsdags förra veckan sågs vargen vid en närliggande gård.

  – De väntar bara på mat. De är trötta på att möta sura suggor och äta bröd vid åtlar, säger Elisabeth Aschan.

  15 hagar

  På gården finns omkring 15 hagar på mellan en och 30 hektar vardera. Hagarna skyddas av ytterstängsel och delas av i fållor för att hålla de olika djurgrupperna.

  Nu pågår en febril verksamhet på gården med att sätta upp ett rovdjursavvisande stängsel med nät och överliggande eltråd, runt tre av hagarna. Sammanlagt har gården fått bidrag för 5,4 kilometer stängsel.

  Pengarna räckte inte

  Arbetet gör paret själva, med hjälp av släkt och grannar. Pengarna från länsstyrelsen räcker inte till att ta in en stängselfirma.

  – Länsstyrelsen rekommenderade ett företag som la en arbetsdag på att komma hit och titta. De skickade en offert på 75-100 kronor per meter, medan vi får 50 kronor per meter. Det är helt absurt att kostnaden hela tiden faller tillbaka på lantbruket, säger Elisabeth Aschan.

  Förebygga vargattacker

  Länsstyrelsens ambition har hela tiden varit att försöka förebygga vargattacker med hjälp av nattfållor, lapptyg och rovdjursavvisande stängsel. Elisabeth Aschan och Johan Lundgren ser åtgärderna som naiva och baserade på okunskap om hur lammproduktion fungerar i praktiken.

  Med över tio djurgrupper och utan hundar är nattfållor näst intill ett heltidsarbete i sig.

  – Djuren blir stressade av att drivas in fållor de inte är vana vid varje natt. Och till nästa natt måste fållorna plockas ner, flyttas och sättas upp så att djuren får gräs och vi kan hålla parasittrycket nere, säger Elisabeth Aschan.

  Vill utöka verksamheten

  Molstabergs plan är att utöka verksamheten med ytterligare 100 tackor i befintliga stallar. Förra årets förluster ledde till att såväl äldre som unga tackor som inte var tänkta till avel betäcktes för att inte tappa produktion.

  – Vi måste ha fokus framåt, sen vet vi att det kommer att bli avbrutet igen, säger Johan Lundgren.

  Enda realistiska

  Inför årets betessäsong ser han och Elisabeth Aschan skyddsjakt som det enda realistiska alternativet för att skydda djuren.

  De motsätter sig av principiella skäl åtaganden och åtgärder som innebär en ekonomisk risk eller belastning för företaget, eller som inte har stöd i lagen. Till sin hjälp har de Elisabeths släkting, advokaten Björn Aschan, som hjälper dem att tolka lagen samt hantera press- och myndighetskontakter.

  Elisabeth Aschan och Johan Lundgren ser det som att de tar fajten för hela branschen och menar att näringen inte ska behöva ta kostnaden för en bevarad vargstam.

  – Vi kan inte vika oss. Vi sliter för vår egen överlevnad. Men eftersom vi har fått den otroliga ynnesten att få juridisk hjälp har vi också möjlighet att slita för alla, säger Elisabeth Aschan.

  Detta har hänt

  2014 etablerade ett vargpar sitt revir i Sjundaskogarna. De fick 2015 minst tre valpar.

  I juni 2015 skedde den första vargattacken mot Molstabergs säteri. Vid den tionde attacken i november hade omkring 80 får totalt dödats under betessäsongen.

  I augusti beslutades på skyddsjakt på en av vargarna. Jakten fick dock bara bedrivas inom säteriets ägor och ingen varg blev skjuten.

  Under hösten sköts vargtiken av en jägare som försvarade sina hundar.

  I november polisanmälde länsstyrelsen i Stockholms län Molstabergs säteri för att de inte försökt skydda djuren tillräckligt mot vargen. Förundersökningen lades ner redan efter några veckor eftersom det inte finns någon skyldighet för djurägare att stängsla vargen ute.

  Länsstyrelsen har inför årets betessäsong förelagt Molstabergs säteri att redovisa hur de tänker skydda sina djur mot vargen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen