facebooktwittermail d

Molstaberg kan bli principmål

I morgon, tisdag, kommer LRF:s ordförande Palle Borgström att besöka Molstaberg. Det lutar åt att LRF kommer att driva processen mot länsstyrelsen som ett principmål.

LRF:s ordförande Palle Borgström kommer att besöka Molstaberg som den senaste tiden har drabbats av flera vargattacker.
LRF:s ordförande Palle Borgström kommer att besöka Molstaberg som den senaste tiden har drabbats av flera vargattacker. FOTO: ANN LINDÉN

LRF:s ordförande har enligt egen uppgift ägnat hela dagen åt Molstaberg och det han kallar för "näringspolitisk skademinimering". Under ett samtal med landshövdingen i Stockholms län, Sven-Erik Österberg, framförde han LRF:s synpunkt att länsstyrelsens krav på gården är orimliga.

"Länsstyrelsen gömmer sig bakom detaljer"

– Det står i förarbetena till lagstiftningen att rovdjurspolitiken inte får allvarligt försvåra för tamdjursproduktionen. Och det gör den i det är fallet. Länsstyrelsen gömmer sig bakom några detaljer kring stängsling, säger Palle Borgström till ATL.

Han menar att det inte går att upprätta ett så hundraprocentigt skydd som länsstyrelsen kräver. Nu överväger LRF att överklaga beslutet om att inte inleda skyddsjakt samt att på förbundets bekostnad driva fallet genom hela rättskedjan.

– Det är mycket som talar för att vi kommer att driva det som ett principmål. Det handlar inte bara om just den här gården utan om ett 50-tal djurhållare i trakten, och runt om i hela Sverige, säger Palle Borgström.

Kan bli ett principmål

Han menar också att det som nu händer på Molstaberg är tvärt emot syftena med den svenska livsmedelsstrategin.

– Det går helt stick i stäv med politikernas stolta målsättning om svensk livsmedelsproduktion, avslutar Palle Borgström.

LÄS OCKSÅ: "Vår dröm blev som en skräckfilm"

LÄS OCKSÅ: Vargattacken blev droppen

LÄS OCKSÅ: Avslår ansökan - djurägarna borde ha gjort mer