facebooktwittermail d

Moderaterna missar gröna klimatchanser

Biogasen är central för att ställa om till ett mer konkurrenskraftigt svenskt jordbruk, ändå vill Moderaterna inte förlänga produktionsstödet till biogas, skriver Ulrika Heie (C).

FOTO: PER EMGARDSSON

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Regeringens budget spretar och saknar helhetsperspektiv, skriver Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson John Widegren i ATL. John Widegren har rätt i att budgetsamarbeten kräver kompromisser och Centerpartiet är därför stolt över de satsningar vi har lyckats få till på bland annat Landsbygdsprogrammets medfinansiering, bredband, ökad inblandning av förnybara drivmedel samt sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Sedan knappt en månad vet vi hur Moderaternas budgetalternativ ser ut. Det spretar betydligt mer än regeringens. Moderaterna vill till exempel satsa 23 miljarder mindre än regeringen på olika reformer eftersom de inte vill ägna sig åt ”budgetslöseri”.

Deras tilltänkta budgetsamarbetspartner Sverigedemokraterna vill däremot satsa 150 miljarder mer än rege­ringen. Av dessa 150 miljarder ska drygt 90 (!) miljarder gå till så kallade helikopterpengar, pengar som ska trilla ner från himlen till alla svenskar utan motprestation. Var det inte Moderaterna som en gång i tiden förespråkade arbets­linjen?

Tittar vi närmare på Mode­raternas landsbygdsförslag så gläder det mig att partiet säger sig vilja satsa på bättre förutsättningar för en ökad produktion i jord- och skogsbruket. Synd att ni sällan drev den linjen inom Alliansen under Alliansregeringsåren!

Något som däremot gör mig bekymrad är att Moderaterna inte ser vilka möjligheter som skapas för det svenska jordbruket i och med den gröna klimatomställningen. I stället för att rida på den vågen väljer partiet att klamra sig fast vid gammal teknologi och olja som produceras i länder som är allt annat än demokratiska föredömen.

Ett sådant exempel är att Moderaterna inte vill förlänga produktionsstödet till biogas. För Centerpartiet spelar biogasen en central roll både för att minska utsläppen i transportsektorn och för att ställa om till ett mer konkurrenskraftigt svenskt jordbruk.

Ulrika Heie (C), Ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet