Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 30 september 2020

  Regeringens budget spretar och saknar helhetsperspektiv

  Regeringen gör för lite för att skapa bättre förutsättningar för en ökad produktion i jord- och skogsbruket, menar Moderaternas John Widegren.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   ”Regeringens satsningar på de gröna näringarna lider av samma problem som budgeten i sin helhet, den är spretig och det saknas ett helhetsperspektiv”, skriver John Widegren, Landsbygdspolitisk talesperson Moderaterna.
  ”Regeringens satsningar på de gröna näringarna lider av samma problem som budgeten i sin helhet, den är spretig och det saknas ett helhetsperspektiv”, skriver John Widegren, Landsbygdspolitisk talesperson Moderaterna. FOTO: Fredrik Sandberg/TT

  Moderaterna har länge påtalat betydelsen av de gröna näringarna, inte minst för att öka självförsörjningen och påskynda klimatomställningen. När regeringen tidigare i veckan presenterade sin budget för 2021 fanns det förvisso delar som gynnar landsbygdens utveckling. Men på det hela taget gör regeringen för lite för att skapa bättre förutsättningar för en ökad produktion i jord- och skogsbruket.

  När EU:s medlemsländer i somras förhandlade om unionens nästa långtidsbudget som gäller fram till 2027, misslyckades regeringen med att försvara svenskt jordbruk med konsekvensen att EU:s medfinansiering kraftigt minskar. Nu har regeringen kompenserat för bortfallet genom att skjuta till medel de närmaste två åren. Det är välkommet. Men det är viktigt att finansieringen blir långsiktig och inte upphör vid utgången av 2022.

  Regeringens satsningar på de gröna näringarna lider av samma problem som budgeten i sin helhet, den är spretig och det saknas ett helhetsperspektiv. I stället för att satsa över 100 miljoner på ”naturnära gröna jobb” borde regeringen satsa brett på att förbättra möjligheterna för företag att utveckla sina verksamheter och anställa. På samma sätt borde regeringen satsa mer på åtgärder som direkt kommer företagen till del, för att de ska kunna öka sin produktion, i stället för att gå omvägen via myndigheter.

  Det är många uppdrag som ska genomföras och många strategier som ska tas fram men exempelvis ingen satsning på nedsatta slakteriavgifter – vilka är bland Europas högsta – som ju skulle göra skillnad för konkurrenskraften här och nu.

  Det är bra att regeringen satsar på subventioner av trikintest på vildsvin för att öka incitamenten att jaga. Samtidigt drar regeringen frågan om småskalig försäljning av vildsvin i långbänk. Något som på riktigt hade ökat avskjutningen.

  Regeringen, med Miljöpartiet i spetsen, fortsätter också att skjuta till pengar för att skydda ännu mer natur. Moderaterna är av den bestämda uppfattningen att mer natur, arealmässigt, inte ska tas ur bruk.

   John Widegren (M) är kritisk till regeringens budget.
  John Widegren (M) är kritisk till regeringens budget. FOTO: Marie Henningsson

  Tyngdpunkten borde i stället ligga på åtgärder för att öka produktionen i jord och skog men också på att faktiskt sköta och förvalta den natur som är skyddad. Naturvårdsverket har uppmärksammat att det finns problem med förvaltningen av värdefull natur, med negativa konsekvenser för bland annat den biologiska mångfalden.

  Sedan går det inte att komma ifrån att regeringen inte förstärker polisen överhuvudtaget. Landsbygden blir lidande när stölderna från jordbruksföretagen kan fortsätta och djurrättsaktivisterna kan agera ostört.

  Redan förra året satsade Moderaterna på ett landsbygdspaket för bättre konkurrenskraft och ökad produktion. Det kommer vi att bygga vidare på i år. Jag konstaterar att med en statsbudget av regeringens storlek borde mer kunna göras för de gröna näringarna.

  John Widegren

  Landsbygdspolitisk talesperson Moderaterna

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen