facebooktwittermail d

Mjölkbönder i debatt med vegan

KOMMENTAR. Ta två mjölkbönder och en professor, tillsätt en vegan och en liberal debattör. Sätt dom i en tevestudio, tänd strålkastarna och rulla in en programledare programmerad på att avbryta. Mixa åsikter och påstådda fakta huller om buller i en kvart. Hå hej med Farbror Frej, så har du gjort ett debattprogram.

Torsdagen avsnitt av Debatt på Svt 1 avrundades med en kvart som handlade om mjölkproduktion i Sverige och internationellt. Veganen Ronja Berglind, Stockholm, var emot mjölk och kött, både här och där.

Mjölkbönderna Charlie West, Nordingrå, och Stefan Gård, Säffle, fick svara på frågan om deras kor hade det bra. Det hade dom.

Så blev det en vända med havremjölk, klimatpåverkan, öppna landskap och biologisk mångfald.

Internationell jämförelse

Professorn David Bryngelsson, på Chalmers i Göteborg, konstaterade att människans matkonsumtion ger upphov till stora utsläpp av växthusgaser och att konsumtionen av mjölk och kött behöver minska. Han framhöll också att svensk mjölkproduktion är oerhört effektiv i en internationell jämförelse.

Här hängde Stefan Gård på och fick sagt att världens mjölkproduktion står för endast tre procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Samt att en enda flygresa till Thailand motsvarar klimatpåverkan av en persons ätande under ett helt år.

Liberal debattör

Så här långt gånget i programmet behövdes en vitamininjektion och det blev en liberal debattör vid namn Fredrik Segerfeldt, Stockholm. En man som figurerar tämligen ofta i den här typen av program.

Oavsett ämnets natur brukar han förorda avreglering, frihandel och avskaffade bidrag. Liberale Segerfeldt sköt på sittande fågel, det vill säga EU:s jordbrukspolitik och subventionerade kossor.

Men han tappade målföret när Stefan Gård accepterade att bli av med alla stöd, bara bonden blev garanterad att insatsvarorna inte skulle belastas av skatter.

Uppmuntrad av fullträffen grep Stefan Gård sista ordet och appellerade till svenska folket att hålla fast vid svensk produktion.

Någon som blev klokare av debatten? Knappast.

Kul? Ja, lite grann.

Förutsägbart? Jajamensan.