facebooktwittermail

Misstankar om vanvård på Arlagård

En lantbrukare i Småland som polisanmälts av länsstyrelsen för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen riskerar att uteslutas ur Arla.

Under flera års tid levererade en gård i Småland mjölk till Arla, men efter brister i djurhållningen polisanmäldes lantbrukaren av länsstyrelsen i Jönköping i år.

Arla hade också under en tid haft regelbundna uppföljningar med gården om djurhållningen. Men i våras slutade mjölkbilen hämta mjölk från platsen

– Sedan i mars i år levererar gården inte längre mjölk till oss. Vi har också inlett en process angående bondens medlemskap, säger Arlas presschef Erik Bratthall som i övrigt är förtegen om omständigheterna av hänsyn till lantbrukaren.

Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige. FOTO: PRESSBILD, JONATAN JACOBSON

I april upptäckte länsstyrelsen att ett tjugotal döda kor och kalvar låg på gårdsplanen och där kadavren inte hanterats korrekt, något som flera medier rapporterat om. Det fanns också kvar djur i ladugården som stod i gödsel och där ett antal djur var magra och hade gödselpansar. Enligt länsstyrelsens anmälan hade ett 90-tal djur farit illa, rapporterar TT.

Hade djur från ”Arlagården”

Den aktuella gården i Småland hade även tagit emot kor från gården i Hälsingland som var med i Uppdrag granskning i januari förra året, rapporterar P4 Jönköping.

Uppgifterna går tvärtemot det som Arla uppgett på sin hemsida om vad som hände med djuren på gården i Hälsingland efter Uppdrags Gransknings program. Arla meddelade att en djurmäklare fått i uppdrag att säkerställa att djuren skulle komma till bra gårdar i närområdet. Ändå hamnade en eller flera kor på den nu polisanmälda gården och på andra håll.

– Det var inte Arla som anlitade slaktförmedlingen. Men de uppgifterna som vi fick och som vi var säkra på skulle stämma gjorde inte det. Det är jättetråkigt, men det är inget vi har möjlighet att styra. Bonden äger ju kossorna, i det här fallet var det konkursförvaltaren som ägde djuren, säger Erik Bratthall.

Efter mediernas rapportering har Arla tagit bort meningen om var i landet djuren hamnade på sin hemsida och beklagar misstaget.

ATL har sökt lantbrukaren som inte har gått att nå.

LÄS MER: Samtliga djur på djurfristad ska omhändertas
LÄS MER: Lantbrukare åtalas för djurplågeri