facebooktwittermail d

Alger minskade metanutsläpp med 82 procent

Att tillföra alger i köttdjurs foderstat reducerade utsläppen kraftigt och stabilt under flera månader, enligt ny forskning.

Det är forskare vid University of California, Davis, som studerat metanutsläppen från en grupp nötkreatur.

Forskarna la till en liten mängd alger i fodret åt 21 köttdjur (Angus/Hereford) och följde deras viktökning och metanutsläpp och jämförde med en kontrollgrupp och följde dem under flera månader.

Boskap som åt doser om ungefär 80 gram alger om dagen ökade i vikt lika mycket som andra djur i besättningen, men rapade ut 82 procent mindre metan i atmosfären, rapporterar Farming UK.

Forskarna studerade nötkreaturen i flera månader och minskningen i metanutsläpp var 82 procent. (Arkivbild)
Forskarna studerade nötkreaturen i flera månader och minskningen i metanutsläpp var 82 procent. (Arkivbild) FOTO: ISTOCK

Även efter fem månader med alger i fodret var minskningen stabil och köttet fick heller ingen avvikande eller sämre smak.

"Vi har nu goda bevis på att alger i nötkreaturs foderstat är effektivt för att minska växthusgaser och att effekten inte minskar med tiden", säger Ermias Kebreab, chef för World Food Center vid University of California, Davis, enligt The Guardian.

”Tydligt svar”

Nivåerna mättes genom att djurens utandningsluft analyserades i en specialgjord utfodringsstation fyra gånger om dagen.

Ytterligare en effekt av utfodringen var att den också minskade produktionskostnaderna per kilo ökad vikt. Upptäckten har potential att göra nötköttsuppfödning mer lönsam och samtidigt hållbar, skriver forskarna i studien.

Nästa utmaning blir att kunna få fram tillräckligt mycket av algen, som växer i tropiskt klimat och som hittills varit svår att odla.

”Vi har nu ett tydligt svar på frågan om algtillskott på ett hållbart sätt kan minska metanutsläppen från djur och hur effektivt det är också på lång sikt.”, säger Breanna Roque, doktorand som arbetat med studien.

Algen Asparagopsis taxiformis, är en rödalg som innehåller ett enzym som visat sig minska utsläppen kraftigt. Men den vilda tillgången som finns räcker inte till och flera försök görs för att lyckas odla algen för kommersiellt bruk.

Som ATL tidigare rapporterat arbetar det svenska företaget Volta Greentech med att odla och ta fram algtillskott för att minska metanutsläppen från kor:

Här kan man ladda ner och läsa studien från University of California.