facebooktwittermail d

Fordonsförsäljningen ner efter bonus-malus

I augusti minskade registreringarna av personbilar med 17,5 procent och för lätta lastbilar blev minskningen 59,3 procent, enligt branschorganisationen Bil Swedens månadssiffror.

I juni ville många svenskar köpa bilar och bilhallarna fylldes. Orsaken var att många ville hinna köpa sin bensin- eller dieselbil före den 1 juli, då det nya systemet, kallat bonus-malus, infördes.

Fordonsförsäljningen har sen dess fallit och i augusti minskade registreringarna av personbilar med 17, 5 procent. Även lätta lastbilar gick neråt med hela 59,3 procent enligt branschorganisationen Bil Swedens månadssiffror.

– Det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus, som trädde i kraft 1 juli, fortsätter att ha en stark påverkan på bilmarknaden. Många kunder passade på att köpa Malusbilar innan halvårsskiftet och dessutom valde många bilhandlare att registrera på fordon som nu ytterligare drar ner nyregistreringarna, säger Jessica Alenius, vice vd för BIL Sweden.

Ökning totalt

2017 var ett rekord år för nyregistreringar av personbilar i Sverige och trots att försäljningen av bilar har fallit i juli och augusti så har den totala försäljningen för året ökat.

– Hittills i år har nyregistreringarna av personbilar ökat med 5,9 procent och lätta lastbilar har ökat med 24,5 procent jämfört med förra året som var ett rekordår, säger Jessica Alenius.

FOTO: BIL SWEDEN

LÄS OCKSÅ: Laddbart mot strömmen i bilhandeln

LÄS OCKSÅ: Intresset för bensinbilar ökar när dieseln blir dyrare