facebooktwittermail

Minister anklagas för oriktiga uppgifter

Flera branschkällor anklagar infrastrukturministern för att ha lämnat oriktiga uppgifter i riksdagen. Nu kräver Riksförbundet Enskilda vägar, REV, en förklaring.

Anmärkningsvärt menar REV när infrastrukturminister Tomas Eneroth hänvisar till en handlingsplan från Trafikverket som inte existerar.
Anmärkningsvärt menar REV när infrastrukturminister Tomas Eneroth hänvisar till en handlingsplan från Trafikverket som inte existerar. FOTO: NINNI ANDERSSON/REGERINGSKANSLIET

Helena Lindahl (C), riksdagsledamot från Västerbotten, har följt problematiken kring snöröjningen en längre tid. Nyligen ställde hon en skriftlig fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth om vad regeringen gör för att lösa situationen som vägföreningarna hamnat i.

LÄS OCKSÅ: Hård tolkning leder till insnöade bybor

I ministerns svar den 12 februari står följande:

"Trafikverket och Riksförbundet enskilda vägar har träffats i mars 2017 för att diskutera de problem som vissa enskilda väghållare upplever med snöröjningen. Gemensamt har de tagit fram en handlingsplan vilken omfattar ett antal aktiviteter för att proaktivt minska riskerna för att enskilda vägföreningar kan bli negativt berörda."

Enligt Mikael Näslund, regionansvarig Norr på REV, är det helt fel.

- Det finns ingen plan, säger han.

Är inte det anmärkningsvärt?

- Jo. Mycket, säger Mikael Näslund.

Även Helena Lindahl har reagerat på uttalandet.

- Det här är jättekonstigt. Det duger inte att man hänvisar till något som inte existerar. Det är ett stort problem i människors liv. Förmodligen har Eneroth fått helt felaktig information, säger hon.

REV har nu begärt ett möte med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Riksförbundets jurist kommer att delta i mötet.

Kommer ni att ta upp det här med Bucht på torsdag?

- Det kan du vara säker på. Sen hur det blir hanterat vet jag inte i dagsläget. Men det är anmärkningsvärt, säger Mikael Näslund på REV och fortsätter.

- Jag kommer att säga att jag är besviken. Vi har blivit utlovade att de skulle titta på det här. Men det händer absolut ingenting. Vi låter folk som byggt upp det här landet sitta oroliga i sina hus och de vet inte om ambulans och brandkår kan ta sig fram.

Här finns ministerns svar på kritiken: Läs artikeln här

PREMIUM: Plogkaoset: Ilskan växer mot Trafikverket i norr

PREMIUM: Plogkaoset: Kan bli dödstöten för landsbygden