facebooktwittermail d

Minimastern går i graven

Vimek i Vindeln lägger ner tillverkningen av skogsmaskinen Minimaster efter att över 1 000 exemplar tillverkats.

FOTO: VIMEK

– De här små maskinerna är det lite svårt att konkurrera med på marknaden idag. Det finns så många andra fyrhjulingar. Så på grund av olönsamhet har vi beslutat att lägga ner produktionen, säger Maria Öhman, försäljningschef för Norden inom Vimek.

Minimastern började säljas 1989 och mellan 1000 och 1500 maskiner har tillverkats.

– De flesta finns kvar och det finns inte särskilt många begagnade Minimastrar på marknaden idag, säger Maria Öhman.

Vimek har beslutat att göra en specialutgåva om tio maskiner, de tio sista som byggs, Vimek 630 ”Last Edition. Dessa ska säljas under 2018.

– När de 10 maskinerna är sålda finns inga fler att köpa. Vi hoppas så klart att någon vill ta över tillverkningen av maskinen, men i dagsläget har vi ingen färdig lösning fortsätter Maria Öhman.

De flesta köper nu Vimeks större modell av miniskotare, Vimek 606 med hytt. Företaget lanserade också Vimek Duo vid Elmia förra året. Den utgår från skördaren 404 och har vagn och snabbfäste för bytet mellan skördaraggregat och grip.

Reservdelsförsörjningen påverkas inte av nedläggningen av Minimastern utan dessa ska finnas från de tidigaste modellerna och framåt.

Det här är den sista modellen, Minimaster 630. Nu ska tio specialexemplar tillverkas. Sedan är det slut.
Det här är den sista modellen, Minimaster 630. Nu ska tio specialexemplar tillverkas. Sedan är det slut. FOTO: GOSTA WENDELIUS WWW.FOTOGW.SE

Monteringen av Minimastern har legat utlagd på ett externt företag.

Vimek har haft en kraftig produktionsökning sedan företaget tog en större statlig order från det vitryska skogsministeriet på 126 skogsmaskiner till ett värde på 160 miljoner kronor 2016.

LÄS OCKSÅ: Vimek kammade hem jätteorder

LÄS OCKSÅ: Skörda och skota utan kompromisser med Vimek Duo