facebooktwittermail d

Miljöinformation när du tankar

Regeringen beslutade i dag om att konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Informationskravet börjar gälla den 1 januari 2020.

En del i arbetet att bryta Sveriges fossilberoende och att minska transportssektorns utsläpp med 70 procent till år 2030 så har regeringen i dag beslutat om en förordning att konsumenter som tankar ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung.

– Man skulle kunna jämföra det med de klisterlapparna som finns på vitvaror som visar hur mycket som energi till exempel en diskmaskin drar. Det kommer finnas liknande färgkodning med miljöinformation vid pumpen och den ska ge övergripande information om drivmedlens växthusgasutsläpp över livscykeln, om råvaror och råvarornas ursprungsland, säger Jakob Lundgren, pressekreterare på miljöpartiet.

Informationen vid pumpen kommer också använda färgkoder likt det som i dag finns om energiförbrukning på vitvaror.
Informationen vid pumpen kommer också använda färgkoder likt det som i dag finns om energiförbrukning på vitvaror. FOTO: ISTOCKPHOTOS

Småmackar undantas

För att den administrativa kostnaden inte ska bli för stor för små drivmedelsleverantörer så undantas de från informationskravet. Skyldigheten att lämna miljöinformation gäller från den 1 januari 2020.

LÄS OCKSÅ: 200 miljoner till elfordonsforskning

LÄS OCKSÅ: Shell vill ha ett tidigare förbud mot fossildrivna bilar