Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 10 juli

  Shell vill ha ett tidigare förbud mot fossildrivna bilar

  Om 22 år ska den sista fossildrivna bilen vara såld i Storbritannien och Frankrike. Men nu kommer önskemål från oljebolaget Shell att de gärna vill att bilarna förbjuds ännu tidigare.

   Shell är ett av många bolag som har investerat i batteri/laddningsteknik. Bilden är utanför ABB:s kontor i Västerås som är en av världens stora leverantörer av laddstolpar för elbilar.
  Shell är ett av många bolag som har investerat i batteri/laddningsteknik. Bilden är utanför ABB:s kontor i Västerås som är en av världens stora leverantörer av laddstolpar för elbilar.

  2040 är sista året då det tillåtas att sälja bilar som går på fossila drivmedel i Frankrike och Storbritannien. Detta kanske ses som dåliga nyheter för oljebolagen eftersom en stor del av deras marknad försvinner, men så är inte fallet enligt Shell.

  – Jag tror att framför allt Storbritannien måste gå snabbare än resten av världen, säger Shells, VD, Ben Van Beurden till tidningen The Guardian. Enligt honom så måste vi acceptera att fossildriftsutfasningen kan ske i olika tempon i världen och att rika västländer förväntas leda utvecklingen.

  Oljebolag vill bli av med oljan

  Men hur kommer det sig att ett av världen största oljebolag tycker så här? Enligt Van Beurden innebär en tidigare läggning av förbudet att det blir enklare att planera investeringar i framtiden. Shell har tidigare köpt elinfrastruktur och startups inom batteri/laddningsteknik. Den andra positiva effekten enligt Shell är att konsumentattityden skulle påverkas snabbare och det skulle ge investeringar bättre bärighet snabbare.

  LÄS OCKSÅ: Intresset för bensinbilar ökar när dieseln blir dyrareLÄS OCKSÅ: Ännu dyrare bensin och diesel att vänta

  Till toppen