facebooktwittermail d

Skogsmiljardärerna – här är listan

Många av Sveriges rikaste personer har byggt sina förmögenheter på skogen. Men det är sällan genom att äga skog, utan det är förädlingen som har gett vinsterna.

Många av Sveriges miljardärer kan tacka det gröna guldet för en hel del av sitt eget gula.
Många av Sveriges miljardärer kan tacka det gröna guldet för en hel del av sitt eget gula.

På Veckans Affärers årliga lista över Sveriges samtliga miljardärer finns många där skogen på ett eller annat sätt spelat in för att bygga upp deras förmögenhet. Men det är sällan från skogsägande de stora pengarna kommer, i stället är det olika typer av förädling som genererat kapital.

Sålt möbler sedan 1947

Det gäller till exempel mannen på listans första plats, Ingvar Kamprad, som genom Ikea gjort sig en förmögenhet på 620 miljarder kronor. Redan 1947 började Ikea sälja trämöbler, från 1955 egendesignade, och 2016 köpte företaget in 19 miljoner kubikmeter träråvara. Ingvar Kamprads ekonomiska framgångar har också fått spridning i familjen. På listans 36:e, 37:e och 38:e plats finns sönerna Mathias, Jonas och Peter Kamprad med förmögenheter på 9 miljarder kronor vardera.

Finurlig förpackning

På plats 3 på listan finns Hans Rausing med en förmögenhet på 101 miljarder kronor. Han var tidigare VD för Tetra Pak och är son till grundaren Ruben Rausing, som listade ut en finurlig metod att använda vätskekartong i kontinuerliga förpackningsprocesser. Andra Rausingar på listan över svenska miljardärer är Hans Rausings brorsbarn Jörn, Finn och Kirsten som finns på platserna 5, 8 och 9 med förmögenheter 59, 57 respektive 57 miljarder kronor.

På plats 89, 90 och 96 finns också Hans-Kristian, Sigrid och Lisbet Rausing. Lisbet Rausing är gift med Hans Rausing och Sigrid och Hans-Christian deras barn. Hans-Kristians och Sigrids förmögenheter uppgår till 2,6 miljarder kronor vardera, Lisbets till 2,4 miljarder.

Holmen och SCA

12:e plats på listan innehas av Fredrik Lundberg med en förmögenhet på 39 miljarder kronor. Fredrik Lundberg har ett stort inflytande inom svensk skogsindustri genom ordförandeposter i Holmen och Industrivärden.

Industrivärden är största delägare i både SCA och Essity och Lundbergföretagen, som grundades av Fredriks pappa Lars-Erik Lundberg, är också största delägare i Holmen.

LÄS MER: Kampradmiljoner till landsbygden

En annan av styrelseledamöterna i både Lundbergföretagen och Holmen, storskogsägaren Carl Bennet, finns på listans 15:e plats med en förmögenhet på 20 miljarder kronor.

Storskogsägare

På platsen före Carl Bennet finns en annan adelsman, Gustaf Douglas. Han har satsat stora aktievinster på skog både privat och genom Boxholms Skogar AB, som med cirka 34 000 hektar skogsmark är en av Sveriges tio största skogsägare. Gustaf Douglas förmögenhet uppgår till 21 miljarder kronor och på platserna 27 och 28 finns hans söner Eric och Carl med förmögenheter på 14 miljarder kronor vardera. På plats 39 finns Gustaf Douglas fru, Elisabeth, med en förmögenhet på 8 miljarder.

LÄS OCKSÅ: Rausings fick ge sig i budkamp om skogen

På 19:e plats ligger en person som knappast byggt sin förmögenhet på skogen men ändå lämnat ett avtryck inom skogsindustrin. Genom sitt Gunvor Group har Torbjörn Törnqvist tjänat pengar på rysk oljeexport men var också huvudägare till numera styckade sågverkskoncernen Rörvik under de senaste åren.

Cellulosa och sågverk

Längre ned på listan finns syskonen Cristina, Sophie och Hugo Stenbeck, barn till Jan Stenbeck, och som har Korsnäs och Billerud att tacka för delar av sin förmögenhet.

Mest tvättäkte skogsmiljardären är Karl Hedin som finns på listans 102:a plats med en förmögenhet på 2,2 miljarder kronor. Karl Hedin övertog sågverksföretaget med samma namn efter sin pappa och farfar och har genom åren breddat både omfattning, inriktning och skogsinnehav rejält. Numera är det i stället kedjan med byggvarubutiker som står för merparten av omsättningen.

Ökar snabbt

Den samlade förmögenheten för Sveriges totalt 187 miljardärer uppgår till 2 147 miljarder kronor, vilket motsvarar ungefär halva Sveriges BNP. Antalet miljardärer har också ökat snabbt - 1997 fanns 35 miljardärer i landet.

Miljardärer med skogskoppling (Placering/förmögenhet)

Ingvar Kamprad (1/620 miljarder kronor)

Hans Rausing (3/101 miljarder kronor)

Jörn Rausing (5/59 miljarder kronor)

Finn Rausing (8/57 miljarder kronor)

Kirsten Rausing (9/57 miljarder kronor)

Fredrik Lundberg (12/39 miljarder kronor)

Gustaf Douglas (14/21 miljarder kronor)

Carl Bennet (15/20 miljarder kronor)

Torbjörn Törnqvist (19/17 miljarder kronor)

Eric Douglas (27/14 miljarder kronor)

Carl Douglas (28/14 miljarder kronor)

Mathias Kamprad (36/9 miljarder kronor)

Jonas Kamprad (37/9 miljarder kronor)

Peter Kamprad (38/9 miljarder kronor)

Elisabeth Douglas (39/8 miljarder kronor)

Cristina Stenbeck (49/5 miljarder kronor)

Sophie Stenbeck (85/2,7 miljarder kronor)

Hugo Stenbeck (86/2,7 miljarder kronor)

Hans-Christian Rausing (89/2,6 miljarder kronor)

Sigrid Rausing (90/2,6 miljarder kronor)

Lisbeth Rausing (91/2,4 miljarder kronor)

Karl Hedin (102/2,2 miljarder kronor)

Källa: Veckans affärer

LÄS OCKSÅ: Försäkringsbolaget: ”Agera som om ni är oförsäkrade”

LÄS OCKSÅ: Stor grisgård får ny ägare

LÄS ÄVEN: Bennet-företag köper griptillverkare

PREMIUM: Glödhet marknad för bolagsskog