facebooktwittermail d

Klart med mer biogas- och solcellspengar

Nu står det klart att regeringens föreslagna biogas- och solcellssatsning har gått igenom. Det innebär att biogasproduktionen får ytterligare 270 miljoner kronor i utökat stöd i år.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). FOTO: ANN LINDÉN

2018 kommer även biogasproducenter med andra rötningssubstrat än gödsel, som matavfall eller slam, kunna få stöd för sin produktion. Regeringen lägger i år 270 miljoner kronor till de 80 miljoner som redan är avsatta för det så kallade metangasreduceringstödet.

Tillskottet är tänkt att hjälpa svenska biogasproducenter att palla konkurrensen från danska producenter som har gynnats både av ett statligt stöd och det svenska konsumtionsstödet. Jordbruksverket får också fyra miljoner kronor extra för att hantera de nya ansökningarna.

− Vi tar också viktiga steg mot ett fossilfritt Sverige där regeringens mål är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ger ett ökat stöd till biogasproduktionen för den svenska biogasen är just nu under hård konkurrens av den danska, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårbudgeten och vårändringsbudgeten vid en presskonferens tidigare i vår.

Bara i år

Vårändringsbudgeten gäller bara för innevarande år och säger ingenting om vilket stöd som kommer att ges kommande år. För att stärka konkurrenskraften i biogasproduktionen på längre sikt ska regeringen utreda marknadsförutsättningar och eventuella potentiella styrmedel.

Investeringsstödet för att installera solceller får också ett tillskott i år, 170 miljoner kronor till de 975 miljoner som redan är tilldelade. Pengarna ska bland annat gå till länsstyrelserna för att administrera stödet vars popularitet skapat köer.

LÄS OCKSÅ: Här tankas traktorn med egen biogas

LÄS OCKSÅ: Dansk biogas golvar den svenska