Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 mars 2018

  Här tankas traktorn med egen biogas

  Töreboda/Västergötland

  Här tankas traktorn med biogas från den egna gården. ATL har besökt den lyckade försöksverksamheten på Sötåsens naturbruksskola.

   "Det går inte fort", säger Henrik Olsson, projektledare på Rise, när han tankar traktorn.
  "Det går inte fort", säger Henrik Olsson, projektledare på Rise, när han tankar traktorn. FOTO: Fredrik Stork

  Processen är enkel. Från gårdens gaslager leds biogasen genom en plastslang fram till ett askfilter som renar gasen på koldioxid. Askan har först mixats tillsammans med vatten för att få en bra struktur, och från askfiltret leds gasen sedan vidare genom olika filter som fångar upp vatten.

  – Vi har jobbat med träbränsleaska. Den har goda egenskaper eftersom den innehåller höga halter av kalciumoxid, säger Åke Nordberg, bioenergiforskare vid SLU och förklarar att de höga kalciumoxidhalterna gör att man kan fånga upp koldioxiden.

  Därefter leds den uppgraderade fordonsgasen vidare till kompressorn som tankar traktorn i den hisnande hastigheten – motsvarande fem liter diesel i timmen.

   Askfiltret på tre kubikmeter töms enkelt med hjälp av frontlastaren. Filtret blandas upp med två ton aska och 500 kilo vatten, och räcker till tre tankningar.
  Askfiltret på tre kubikmeter töms enkelt med hjälp av frontlastaren. Filtret blandas upp med två ton aska och 500 kilo vatten, och räcker till tre tankningar. FOTO: Fredrik Stork

  LÄS ÄVEN: Gaströska testas i fält

  Täcker husbehovet

  Forskarna beskriver försöken som lyckade och tycker också att man har uppnått sina mål i den bemärkelsen att man har tagit fram en billig och smidig teknik som fungerar. Men tankhastigheten lär inte imponera på någon. Så i en kommersiell produkt lär det behövas ytterligare ett gaslager som kan samla upp den uppgraderade gasen.

  Dessutom vill forskarna arbeta med tre askfilter där två är parallellkopplade, och där det tredje är urkopplat för påfyllning. Fördelen blir då att man kan köra uppgraderingen i större kampanjer utan risk för att processen fallerar.

  – Ska man uppgradera all gas på en gård gör du bara slut på 10-20 procent av den gas du producerar. Rent tekniskt är vi ganska nära ett system som fungerar för en liten gårdsanläggning på 60-70 mjölkkor. Vi behöver tillstånd, riktiga gasledningar och optimera askblandningssystemet, säger Henrik Olsson, projektledare på Rise.

   Valtra var tidigt ute med att utveckla egna modeller som går på biogas.
  Valtra var tidigt ute med att utveckla egna modeller som går på biogas. FOTO: Fredrik Stork

  Fyller tre traktorer

  Nackdelen är att processen kräver stora mängder aska. För att tanka upp tre traktorer krävs två ton aska, och det gör att en kommersiell produkt i första hand lär vända sig till dem som bor nära ett värmeverk. Kan man sen inte köra tillbaka askan till värmeverket bör man även bo nära en entreprenör som kan återföra askan till skogen.

  Preliminära siffror visar att produktionskostnaden ligger strax under eller över dieselpriset när alla omkostnader, inklusive arbete är inräknade. Men då bör man också ha med sig att dieselpriset sannolikt kommer öka. Räkneexemplet bygger på att gården ska kunna försörja två personbilar och en traktor, men genom att skala upp produktionen går det sannolikt också att komma ner ytterligare i pris.

  LÄS OCKSÅ: Lyckat biogastest med traktorLÄS OCKSÅ: Satsning på nya tankstationer ger hopp för biogasenLÄS OCKSÅ: Här är New Hollands nya gastraktor

  Produktionskostnader

  1,00-1,28 kronor per kilowattimme. Så mycket kostar det preliminärt att täcka husbehovet av biogas. Räkneexemplet bygger på att gården har två biogasbilar och en biogastraktor. Den subventionerade lantbruksdieseln kostar som jämförelse 1,03 kronor per kilowattimme, eller 1,20 kronor osubventionerat. HVO, som många använder, kostar runt 1,22 kronor/kilowattimme.

  En oväntad upptäckt under forskningsförsöken var att filteraskan tycks behålla sin porösa struktur, vilket gör den enklare att sprida. Aska som lagras på hög måste normalt alltid krossas innan den kan återföras till skogen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen