Amerikanska grödor i sämre skick
Konditionen i ”good/excellent” på amerikansk majs och sojabönor minskade två procentenheter i måndagens crop condition-rapport från USDA. Bakom detta ligger en ökad torrhet i USA. Sedan en botten den 13 juni när 6,9 procent av USA var drabbat av torka i de värsta klassificeringarna enligt US Drought Monitor, hade denna siffra ökat till 9,77 för en vecka sedan. I torsdagens rapport hade torkan ökat till 10,75 procent av USA med ”allvarlig torka och värre”. Det lär kunna återspeglas i ytterligare nedgång i andelen av majs och sojabönor i ”good/excellent” i måndagskvällens rapport från USDA.
Det är inte säkert att marknaden bryr sig om det, liksom den inte brydde sig om den sämre konditionen och ökade torkan för en vecka sedan.
Bombade exporthamnar
I mitten av förra veckan bombade Ryssland återigen en ukrainsk spannmålshamn vid Donau, vilket fick priset på vete, främst i Chicago, att rusa, för ett ögonblick. Strax därefter spreds emellertid listan på vilka anbud som kommit in till Egyptens GASC, vilket fick marknaden på fall igen.
GASC fick nämligen in anbud på hela 1,6 miljoner ton vete, varav 1 miljon ton var från Ryssland. Det lägsta anbudet från Ryssland låg på 250 dollar FOB, vilket motsvarade 225 euro per ton, samtidigt som Matif låg på 245 euro.
Det ser ut som om ryssarna å ena sidan försöker få upp priset genom att bomba grannlandet, men de har själva panik att sälja vad de kan. Förutom att vara en osmaklig metod att göra spannmålsaffärer på, måste det också tolkas som att ryssarna tror att Ukraina kommer att svara med samma mynt, vilket de kan göra med de nya vapen de har. Ukrainska attacker på krigsfartyg i Sevastopol-hamnen mot slutet av veckan visade det.
På det hela taget är min tolkning att detta inte alls är negativt för vetepriset, tvärtom. Det kan bli tvärstopp i exporten av både ryskt och ukrainskt spannmål, liksom av gödsel genom Svarta havet.
Största reaktionen på Chicagobörsen
Som vi ser i kursdiagrammet nedan, med dagliga stängningspriser för europeiskt kvarnvete i Paris i euro per ton och Chicagovetet omräknat till euro per ton, var det främst Chicago som backade i veckan som gick. Nedgången var 10 procent i Chicago, men bara 5 procent i Paris.