facebooktwittermail d

Markägare överklagar gruvplaner på Österlen

Två markägare överklagar gruvbolaget Scandivanadiums planer att provborra efter vanadin.

Arkivbild. Utanför Dalby bryts stora mängder sten till anläggningsarbeten. Scandivanadium har fått undersökningstillstånd av Bergstaten för att leta efter främst vanadin i sydöstra Skåne.
Arkivbild. Utanför Dalby bryts stora mängder sten till anläggningsarbeten. Scandivanadium har fått undersökningstillstånd av Bergstaten för att leta efter främst vanadin i sydöstra Skåne. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Det brittiska gruvbolaget Scandivanadiums planer på provborrningar efter metallen vanadin i Skåne har upprört många. ATL har tidigare berättat att lantbrukare på Österlen tillsammans med en greve och en abbedissa samlat sig till strid mot gruvbolaget.

– Vi måste sätta stopp för det här så fort som möjligt. Det är helt vansinnigt, sade mjölkbonden Per Logård till ATL redan 2018.

Hårt motstånd mot gruva på Österlen. Arkivbild från 2018. Mjölkbonden Per Logård syns till vänster i bild.
Hårt motstånd mot gruva på Österlen. Arkivbild från 2018. Mjölkbonden Per Logård syns till vänster i bild. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Tidigare har företaget genomfört undersökningar utanför Hörby, och enligt planen står Österlen på tur.

Starka protester

Bergsstaten har även gett klartecken för provborrning vid Fågeltofta och Killeröd i Skåne – trots protester från markägare och lantbrukare i trakterna. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har tidigare överklagat – liksom nu även två markägare på Österlen, uppger LRF i ett pressutskick.

Fågeltofta på Österlen – ett av de områden där brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild.
Fågeltofta på Österlen – ett av de områden där brittiska bolaget Scandivanadium Ltd har fått tillstånd att provborra efter vanadin. Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Formellt överklagades ärendet för tre veckor sedan, men markägarna har nu utvecklat sin överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Gruvplanerna på Österlen har omgärdats av starka protester i området. Bolaget Scandivanadium har å sin sida presenterat projektet som en del av utvecklingen av grön teknologi.

Vanadin har hittills använts för att härda stål och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan. Metallen kan också användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier.