facebooktwittermail d

Hilda måste hänga med kor

Marika Andersson hade hoppats att hennes kamp för sin kviga Hilda skulle väcka politikerna.

FOTO: PRIVAT

Marika Andersson i Vännäs har i flera år kämpat för att få hålla kvigan Hilda, mer känd som bloggkossan Hilda, tillsammans med hästar och inte med någon artfrände.

– Jag har hoppats att Hilda kan väcka politiker och att vi kan fortsätta kämpa för rundare hörn i vår lagbok, säger Marika Andersson till ATL.

Men det har blivit nej i alla instanser. Nu senast när Högsta Förvaltningsdomstolen nekade Marika Andersson prövningsrätt.

Juridiskt tas ingen hänsyn till att Hilda är välhållen och välskött, vilket bland annat intygats av veterinär. Hilda har heller inte visat några tecken på att inte trivas tillsammans med Marika Anderssons hästar. Det handlar helt enkelt om att ett nötdjur enligt djurskyddslagen måste ha sällskap av annan artfrände.

Tidigare har Marika Andersson också sökt dispens att slippa lagkravet att hålla ytterligare nöt under två år, men Jordbruksverket sade nej.

– Jag känner mig så sviken över de djurskyddslagar vi har i vårt land. Det finns så fruktansvärt mycket dubbelmoral i dem – att det ska gå så mycket skattepengar till att bråka om djur som redan har det bra?

Söker lugn dexterkalv

Nu, efter Högsta Förvaltningsdomstolens beslut, har Marika Andersson tre veckor på sig att skaffa sällskap till Hilda. Hon letar i första hand efter en lugn och fin dexterkalv, som ska få stanna livet ut på gården:

– Jag vill ju ha en pytteliten dexterkalv men det är ont om dexter här i norr så jag måste kanske först ta hem en ”vanlig” kalv.

Att flytta eller göra sig av med Hilda är inget alternativ:

– Det blir över min döda kropp. Jag kommer att kämpa så hårt nu på alla sätt och vis för att Hilda ska få bo kvar med mig och sina hästvänner, säger Marika Andersson.

LÄS OCKSÅ: Nytt avslag – ingen dispens för bloggkossan Hilda

LÄS ÄVEN: Kvigan Hilda kan bli fall för högsta instans

Marika Andersson hade hoppats att hennes kamp för sin kviga Hilda skulle väcka politikerna.
Marika Andersson hade hoppats att hennes kamp för sin kviga Hilda skulle väcka politikerna. FOTO: PRIVAT

Bloggkossan Hilda

Hilda har fått stor uppmärksamhet, inte minst för sina konster och att hon gärna tar en tupplur inomhus hos Marika Andersson. Hilda har också varit ute på olika evenemang och även varit till glädje för gamla vid besök på äldreboenden.

I tidigare beslut har det framgått att fallet inte handlar om att Hilda missköts eller far illa utan det är kravet på att ett nötdjur ska kunna se och röra vid ett annat nötdjur som är oavvisligt.

Fallet togs upp i Brottsjournalen under våren 2020.

Hilda har också en egen fanklubb - Hilda & gänget - där den som vill kan bli medlem och stötta Hilda och hennes vänner.