Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 augusti 2020

  Nytt avslag – ingen dispens för bloggkossan Hilda

  – Jag är arg, ledsen och besviken.

  Det säger Marika Andersson efter att Förvaltningsdomstolen avslagit hennes ansökan om tillfällig dispens för att hålla kon Hilda med enbart hästar som sällskap.

   Marika Andersson tillsammans med sin Hilda, som lärt sig att göra konster och att visa upp sig på olika evenemang. Ingen instans har dock kunnat påstå att kon far illa utan en artfrände.
  Marika Andersson tillsammans med sin Hilda, som lärt sig att göra konster och att visa upp sig på olika evenemang. Ingen instans har dock kunnat påstå att kon far illa utan en artfrände. FOTO: Privat

  Uppmärksamheten har varit stor kring Marika Anderssons ko Hilda i Vännäs. I en blogg har Marika Andersson berättat om Hilda som både har lärt sig konster, att husera inne i hus och att visa upp sig i olika sammanhang. Men hon har också spridit glädje genom besök på bland annat äldreboenden.

  Djurskyddsreglerna säger dock att nötdjur ska ha sällskap av minst en artfrände. Och det har inte Hilda haft. Hon går tillsammans med Marika Anderssons hästar och ser ut att ha trivts med det.

  Nej till dispens

   Att som fullvuxen ko komma in i huset och lägga sig är inte vad kor vanligen gör.
  Att som fullvuxen ko komma in i huset och lägga sig är inte vad kor vanligen gör. FOTO: Privat

  Marika Andersson har dock inte nöjt sig med myndigheternas beslut om hon måste skaffa ett nötdjur till som sällskap utan har överklagat besluten. Just nu ligger en begäran om prövningstillstånd hos Högsta Förvaltningsdomstolen.

  – Eftersom jag fortfarande väntar på ett svar från Högsta Förvaltningsdomstolen om domstolen tar upp mitt överklagande behöver jag inte skaffa någon kalv än, säger Marika Andersson.

  Hon beslutade sig också för att ansöka om en tillfällig dispens under två år från kravet i djurskyddslagen. Ansökan gjordes till Jordbruksverket.

  – Jag trodde det skulle vara lättare att få en tillfällig dispens men Jordbruksverket sa nej.

  ”Finns en dubbelmoral”

   Hilda har sällskap av Marika Anderssons hästar men det anser inte myndigheterna är tillräckligt utan lagen om att ett nötdjur ska ha sällskap av annat nöt ska gälla.
  Hilda har sällskap av Marika Anderssons hästar men det anser inte myndigheterna är tillräckligt utan lagen om att ett nötdjur ska ha sällskap av annat nöt ska gälla. FOTO: Privat

  Marika Andersson överklagade Jordbruksverkets beslut och nu har Förvaltningsrätten avslagit även detta överklagande. Marika Andersson har ännu inte bestämt om hon ska överklaga beslutet.

  – Jag tycker det finns en sådan dubbelmoral i våra djurskyddslagar. Listan med punkter kan göras lång med djur som lider eller inte får utlopp för sitt naturliga beteende i den djurskyddslag vi har i vårt land.

  Ett tag stod också hoppet till en riksdagsmotion inlämnad av Helena Lindahl och Peter Helander, båda riksdagsledamöter för Centerpartiet. I motionen framfördes förslaget att djurskyddslagen ska ändras så att det går att göra ett undantag från lagen. Men motionen fann inget gehör i riksdagen utan avslogs efter votering.

  Bloggkossan Hilda

  Hilda har fått stor uppmärksamhet, inte minst för sina konster och att hon gärna tar en tupplur inomhus hos Marika Andersson. Fallet togs upp i Brottsjournalen under våren 2020.

  I tidigare beslut har det framgått att fallet inte handlar om att Hilda missköts eller far illa utan det är kravet på att ett nötdjur ska kunna se och röra vid ett annat nötdjur som är oavvisligt.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen