facebooktwittermail d

Forskare: "brist på kunskap om hur man sätter upp stängsel"

Många rovdjursavvisande stängsel är uppsatta på ett undermåligt sätt. Det leder till att det finns en del fall av varg som tagit sig in i inhägnader trots rovdjursavvisande stängsel, enligt Jens Frank, forskare på SLU viltskadecenter.

Jens Frank, forskare på SLU viltskadecenter, säger att många rovdjursavvisande är uppsatta på fel sätt.
Jens Frank, forskare på SLU viltskadecenter, säger att många rovdjursavvisande är uppsatta på fel sätt. FOTO: PRESSBILD

Efter den senaste tidens vargangrepp på får, framför allt på gården Molstaberg, har frågan om rovdjursavvisande stängsel blivit högaktuell. ATL har pratat med Jens Frank som är forskare på SLU viltskadecenter och har forskat i frågan:

– Vargangreppen mot gårdar som har fått bidrag till rovdjursavvisande stängsel ligger på fyra till fem procent av de angrepp som har skett de senaste tio åren. Problemet är att i de allra flesta av dessa fall var stängslen undermåligt uppsatta och skötta.

Har undersökt 100 gårdar

Förra året gjorde Jens Frank tillsammans med länsstyrelsen i Värmland en undersökning av 100 gårdar i Värmland som hade fått bidrag för rovdjursavvisande stängsel. Målet var att se hur länge stängslen fungerar som det var tänkt, vilket man innan undersökningen hade gissat var tolv år. Undersökningen visade dock att "medellivslängden" för stängslen enbart var tre år. En del stängsel hade bara hållit som tänkt i ett år. Jens Frank säger att det till stor del beror på att de var uppsatta och på fel sätt.

– Vi upptäckte att många stängsel inte var ordentligt uppsatta över huvud taget. Man hade till exempel slarvat när man stängslat över diken och ojämnheter i marken. Ibland var det för stort avstånd mellan marken och tråden och ibland hade man inte gjort hörnen ordentligt, så där var tråden svår att sträcka, säger Jens Frank.

Enligt Jens Frank ligger andelen vargangrepp som skett när det rovdjursavvisande stängslet är korrekt uppsatt på mindre än en procent, om man tittar på de senaste tio åren.

– Ett korrekt uppsatt rovdjursavvisande stängsel minskar risken för vargangrepp med mellan fyra, fem gånger jämfört med andra stängsel.

Svårt att säga vad problemet beror på

Exakt vad det beror på att många djurägare inte har satt upp och hanterat stängslen på rätt sätt vet han inte riktigt. Han menar att det i en del fall nog helt enkelt brist på kunskap om hur man ska göra.

– Vi ifrån vår sida måste vara tydliga med vad som gäller angående stängslen gentemot länsstyrelsen. Och länsstyrelserna, som ska godkänna rovdjursavvisande stängsel, måste vara tydliga mot djurägarna. Till exempel ska inga pengar betalas ut till djurägare om inte stängslen är korrekt uppsatta.

Han säger att länsstyrelser i vissa fall har varit för "snälla" och godkänt stängsel som inte är helt korrekt uppsatta för att de har "känt med" djurägarna. Jens Frank menar också att det inte är försvarbart att så mycket pengar i form av bidrag går till stängsel som inte fungerar på grund av att de sköts på fel sätt.

– Det blir också orättvist mot de som inte får bidrag när andra använder bidragen på ett ineffektivt sätt. Det är pengar som kan göra nytta på andra sätt.

Fakta

För åren 2014 till 2020 finns det en pott på 41 893 611 kronor, fördelat på de olika länen, som går till rovdjursavvisande stängsel.

Den som söker kan få en ersättning på femtio kronor per meter stängsel.

Syftet är att skydda betande tamdjur så att betesmarker och betesvallar ska kunna fortsätta skötas genom bete i områden där det finns risk för angrepp av rovdjur.

Det är lantbrukare och andra markförvaltare, som kommer att sköta mark med betesdjur, som kan söka stödet.

Källa: Jordbruksverket

LÄS OCKSÅ: Molstabergs stängsel godkända

LÄS OCKSÅ: Pengarna räcker inte till rovdjursstängsel