Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 maj 2018

  Molstabergs stängsel godkända

  – Ett nytt vargangrepp i hagar där man nu har fungerande rovdjursstängsel, skulle ha stor påverkan i prövningen av en ansökan om skyddsjakt, säger Jonas Johansson på länsstyrelsen.

   Grannar och andra ryckte in för att hjälpa till med stängselbygge på Molstaberg efter vargangreppen. Fårägaren Johan Lundgren, till vänster, tillsammans med sin far Lars Lundgren, Jan Loberg, Johan Axell från Småland och Johan Nilsson.
  Grannar och andra ryckte in för att hjälpa till med stängselbygge på Molstaberg efter vargangreppen. Fårägaren Johan Lundgren, till vänster, tillsammans med sin far Lars Lundgren, Jan Loberg, Johan Axell från Småland och Johan Nilsson. FOTO: Maria Törner

  Gården Molstaberg som den senaste veckan haft två vargangrepp och förlorat närmare 60 får, har nu godkända rovdjursavvisande stängsel.

  – Besiktningspersonalen var klara med besiktningen av stängslen vid halv fem i går eftermiddag, säger länsstyrelsens presstalesman Jonas Johansson till ATL.

  Det är två inhägnader där får nu förhoppningsvis ska kunna gå utan att riskera att skadas av Sjundarevirets vargar. Dock finns dokumenterade fall när varg har tagit sig igenom godkända stängsel, även om det är ovanligt. ”Om detta sker rekommenderar vi omedelbar skyddsjakt på vargindividen”, skrev Viltskadecenter 2014.

  – Om det skulle ske ett nytt vargangrepp i de hagar där man nu har fungerande rovdjursavvisande stängsel, så är det omständigheter som skulle ha stor påverkan i prövningen av en ansökan om skyddsjakt, säger han.

  Ofärdig rapport

  Länsstyrelsens miljödirektör, Göran Åström bemötte på onsdagen LRF:s kritik mot beslutet att avslå skyddsjakt. Han menade att Palle Borgström använt sig av svepande formuleringar och han efterfrågade en saklig debatt.

  – Länsstyrelsen har fattat sitt beslut på ett bristfälligt underlag. Den inhägnad som fåren blev angripna i, var inte samma som hade det liggande staket som länsstyrelsen hänvisar till. När ägarna till Molstaberg på onsdagsmorgonen bad att få se den rapport som låg till grund för att avslå skyddsjakt, fick de till svar att det inte gick eftersom rapporten inte var klar, men beslutet om att avslå skyddsjakt togs redan på måndagen, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

  Länsstyrelsen tillbakavisar påståendet.

  – I det här fallet fanns inte lagrum för att besluta om skyddsjakt, eftersom det fanns andra lämpliga åtgärder att vidta först. Om djurägarna eller LRF anser att beslutet är felaktigt, så är vår uppmaning att överklaga så att vi får en rättslig prövning av domstol, säger Jonas Johansson.

  Ständig oro

  Palle Borgström tycker också att det är konstigt att Göran Åström saknar förståelse för fårägarnas beslut att lägga ned sin verksamhet efter de många angreppen.

  – Jag har själv full förståelse för att de har tappat gnistan och ger upp. De har arbetat hårt med stängsling och följt den plan som tagits fram gemensamt med Länsstyrelsen.

  – Länsstyrelsen bygger sin argumentation på att rovdjursavvisande stängsel inte var komplett i andra hagar, men Naturvårdsverket skriver i ett yttrande angående skyddsjakt på varg, att det inte finns någon möjlighet att kräva av fårägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Åtgärden är frivillig att genomföra. Dessutom är ett rovdjursavvisande stängsel ingen garanti. Man lever i ständig oro för att något ska hända, ett träd kan blåsa ner och det finns bäver i området, säger Palle Borgström.

  Beslut om ett eventuellt överklagande kommer att tas i början på nästa vecka efter att man analyserat alternativen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen