facebooktwittermail

Många nyheter på mässan

Volvo kommer med en tipptruck, Case presenterar nya komforthytter och Hyundai visar sin nya 45-tons grävare. Det är några av nyheterna på Svenska Maskinmässan.

Volvo in på tipptrucksmarknaden

Volvo Construction Equipment går in på tipptrucksmarknaden. Utvecklingen av den nya serien med fyra modeller har skett i dotterbolaget Terex Trucks. Tillverkningen kommer ske i skotska Motherwell. Serien består av 45-tons R45D, 60-tons R60D, 72-tons R70D och den största, 100-tons R100E. Det är de två största modellerna som introduceras av Swecon på den svenska marknaden under 2018. Den näst största tipptrucken, 72-tonnaren Volvo R70D, kommer att premiärvisas i Swecons monter.

Nästa generation från Caterpillar ...

• Ökad effektivitet och lägre bränsleförbrukning utlovas till nästa generation grävmaskin från Caterpillar. Enligt företaget kan effektiviteten öka med 45 procent när många moment kan göras snabbare. Bränsleförbrukningen kan samtidigt minska med upp till 25 procent när grävmaskinerna drar upp till 5 liter mindre i timmen. Även underhållskostnaderna ska gå ned med upp till 15 procent. Det ska bli möjligt tack vare färre komponenter och att det blir längre serviceintervaller.

Många delar förenklas och blir gemensamma mellan grävmaskinerna. Till exempel minskas antalet hytter från 16 till 3. En detalj som antal luftfilter minskar från 15 till 4. Först ut på marknaden var Cat 320 och Cat 323. De första leveranserna sker under försommaren.

... och en bandgrävare med eldrift

• Grunden är en Cat 323F där dieselmotor och tank har bytts ut mot batterier och elektrisk motor. I drift ska maskinen ha samma egenskaper som en dieseldriven grävare. När batterierna är laddade ska maskinen kunna arbeta mellan fem och sju timmar i kontinuerlig drift. För laddning av batterierna finns en integrerad laddare för 400 volt. En timmas laddning ger en timmas körning. En snabbladdning på 1-2 timmar ger fullt batteri men då krävs en snabbladdare på 150-350 kW.

Det är Pon Equipment i Norge som i samarbete med Caterpillar konverterat en traditionell typ av grävare och gjort den eldriven. En maskin är redan såld och kommer att levereras till ett företag i Norge under året.

Tystare förarmiljö i ny generation hjullastare

CASE Construction Equipment ska ta förarkomforten till en ny nivå med nya G-serien. Det handlar om hjullastare i sju modeller. Lastarna har övertryckshytt med HEPA- och aktivkolfilter som tillval och man lovar bättre sikt med hjälp av de största vindrutorna i klassen. En stor panoramavindruta, ett gränssnitt för kontrollerna med 8-tumsskärm, justerbar kontrollkonsol i sätet, lösenordsskyddad start och automatiska skopfunktioner som justeras från förarhytten är några av nyheterna. Bullret ska minska med två decibel jämfört med föregående generation.

Hjullastare med variabel växellåda

Doosan DL420-5 CVT har en kontinuerlig variabel växellåda som kan växla mellan hydrostatisk transmisson och en automatisk växellåda beroende på motorns varvtal.

Vid ett lägre varvtal använder maskinen den hydrostatiska delen. Detta för att man då ser en bättre bränsleeffektivitet och samtidigt en ökad prestanda. Positionskontrollen, speciellt vid klättring eller i lutning, förbättras och värmeutvecklingen minskar. När motorns varvtal ökar växlar transmissionen över till den automatiska växellådan.

Enligt Doosan är hydrostatisk överföring mer effektiv vid lägre varvtal medan automatisk överföring jobbar mer effektivt vid högre hastigheter. Föraren får genom en färg- och textindikator på instrumentpanelen veta när maskinen arbetar i hydrostatiskt läge.

FOTO: NIKLAS LARSSON

Seminarier om branschen

• Besökare på Svenska Maskinmässan kommer ha möjlighet att besöka ett antal seminarier. Branschanpassad maskinförarutbildning, hur man kan minska risken för grävskador på ledningar och infrastruktur, vikten av att skriva avtal, om eldriften i maskinerna är här för att stanna och hur man förhindrar brott mot sin verksamhet är exempel på ämnen som kommer att tas upp.

Mindre buller med batteridriven sopmaskin

Dulevo D Zero är en eldriven sopmaskin som inte ska störa nattsömnen i stadsmiljöer tack vare att bullernivån kan minskas med 30 procent jämfört med traditionella sopmaskiner. En arbetsdag ska batterierna klara och laddningen går till på liknande sätt som med bilar. När föraren tar rast kan maskinen laddas. Bak på maskinen finns en kamera. Tillverkaren har valt att använda lågspänningsteknik för att minska risken i samband med elektrisk utrustning.

Ny minigrävare med större hytt

Kubota U36-4 är en 3,5 tonsmaskin men har en likadan hytt som fem-tonnaren. Hytten ska vara mer rymlig och med större ingång. Luftkonditionering blir nu standard i maskinen. Genom ett nytt kontrollsystem i displayen ska föraren kunna följa bland annat drifthistorik och flödesinställningar. Förutom proportionell flödeskontroll finns ett autoshiftsystem som gör att larvningen automatiskt ändras mellan hög och låg, beroende på underlag och dragkraft.

Högre brytmoment med ny rototilt

Rototilt släpper en ny tiltrotator som passar till grävmaskiner på 3 till 6,5 ton Konstruktionen för R2 baseras på de större modellerna i plattformen Rototilt R. Jämfört med föregångaren klarar den nya tiltrotatorn högre brytmoment och tillåter dubbel flödesmängd på extrafunktionen. Den stora nyheten är möjligheten till Rototilts styrsystem Innovative Control System (ICS). Den medföljande displayen ska underlätta förarens jobb genom enklare justeringsmöjligheter och bättre överblick av tiltrotatorsystemet. Man har också tänkt på en säkrare arbetsmiljö runt maskinen genom säkerhetslåset SecureLock vilket ska göra redskapsbytet säkert.

Italienska minikranar

• Svenska Jekko visar minikranar varav den största lyfter 15 ton och har en räckvidd på 30 meter. De italienska kranarna går att köra på el eller diesel. Bominfästningen är centrerad på alla modeller vilket gör att man kan jobba med samma kapacitet i 360 grader. De mindre modellerna ska fungera i trånga utrymmen och med el för körning inomhus. Till kranarna finns tillbehör som gripar och vacuumsug för glaspartier.

Ny 45 tons bandgrävare

Hyundai har kommit med en ny 45-tons bandgrävare. Ett 360-graders kamerasystem är standard. Undervagnen har en X-formad mittsektion, svetsad i ett helt stycke med bandrullramar i en förstärkt lådsektion. I undervagnen finns smorda rullar, styrrullar, hydraulisk bandjustering med stötdämpande fjädrar och drivkransar. Också en bandkedja med dubbel- eller trekamsskor. I motorutrymmet finns en Cummins på 372 hästkrafter.

Tävling i skicklighet

Case Rodeo heter tävlingen där vinnaren kan få en plats i den internationella finalen i Paris. Det är Maskinia som arrangerat den svenska uttagningen av maskinoperatörstävlingen sedan 2013. Årets tävlingsmoment på Svenska Maskinmässan går ut på att snabbast möjligt dra ett runt verktyg fäst i ett elastiskt band genom en bana från start till mål. Verktyget ersätter skopan som annars sitter på den bandgrävare som används i tävlingen. Alla som vill kan delta. Laget som får åka till Paris består av tre tävlande och en coach. Två av deltagarna utses av Maskinia.

Nytt hyvelstift

Road King heter ett nytt hyvelstift för väghyvlar. Kroppen på stiftet har fått en ny design som ska förbättra rotationen och det ska resultera i mindre och jämnare slitage. Stiftets kropp är tillverkat i ett genomhärdat slitstål som ska ha ett högre slitagemotstånd än tidigare typer. Produkten har testats på väghyvlar i ett antal månader. Stiften finns med spetsig respektive trubbig hårdmetallspets. Stiftet är utvecklat av Patrex i samarbete med amerikanska Kennametal.

Nytt varumärke och nya modeller

Takeuchis såldes tidigare under varumärket Takejob. Nu har man två nya maskinmodeller, TB225 och TB2150R. Den förstnämnda är en 3,5 tons grävmaskin, byggd för att kunna dras på släp efter en större personbil. Maskinen har dubbel slänthydraulik från fabrik och kan utrustas med tiltrotator. Motoreffekt 16,5 kW. Den andra modellen är TB2150R. Utmärkande för den ska vara att det är den första i storleken som har konventionell bominfästning, byggd på samma sätt som man brukar göra på större maskiner. Grävaren väger 15,5 ton. Den finns i ett utförande med knäckbom och väger då 16,2 ton.