facebooktwittermail d

Så många har överklagat vargjakt

I onsdags beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på varg söder om Stockholm. I fredags hade 100 överklaganden kommit in.

Sedan juni har en vargtik rört sig på Södertörn, söder om Stockholm. Sammanlagt har länsstyrelsen fått in cirka 400 rapporter om observationer från området kring orterna Haninge, Västerhaninge och Dalarö.

Närgången

Flera observatörer har vittnat om att vargen är nyfiken och oskygg. Under det gånga halvåret har också beteendet förändrats så att den allt oftare söker sig till människor, blivit mer närgången, oftare uppehållit sig i tättbebyggt område och blivit allt svårare att skrämma bort.

100 överklaganden

Mot bakgrund av det beslutade länsstyrelsen i onsdags om skyddsjakt på den sändarförsedda vargtiken. Och reaktionerna lät inte vänta på sig - redan på fredagen, två dagar senare, hade över 100 överklaganden kommit in, varav sju yrkanden om inhibition.

Överklagandena prövas nu av förvaltningsrätten i Luleå som hittills avslagit tre yrkanden om inhibition och arbetar vidare med övriga överklaganden.

Protestlista

En orsak till de många överklagande kan vara att djuraktivister gått ut med uppmaningar till bland annat markägare om att överklaga. De har också gjort namninsamlingar och i fredags hade 14 500 personer skrivit på en protestlista mot skyddsjakten, uppger SVT Nyheter Stockholm.

De uppmanar också folk att ge sig ut i det aktuella skogsområdet för att störa vargen och försvåra jakten.

Johanna Nyström är en av de som motsätter sig skyddsjakten. Hon bor själv i Haninge och förstår att det finns en oro.

”Ingenting har hänt”

”Men ingenting har hänt. Hon har tagit får. Hon har varit nära, men hon har inte visat något aggressivt beteende och det är inte tillräckligt för skyddsjakt”, säger hon till SVT, och fortsätter:

”Jag tror att man ska acceptera att man har en varg i området och att när man går ut, har med sig knallskott för att skrämma vargen och att man inte har sina hundar lösa i skogen.”

LÄS MER: Dödat tre hundar - nu blir det skyddsjakt på vargen

LÄS ÄVEN: Skyddsjakt inte enda metoden mot varg

LÄS OCKSÅ: Tjuvjakt på rovdjur gav fängelse

PREMIUM: Nytt vargrevir utanför Södertälje