Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 december 2017

  Syskonpar har fått minst en vargvalp i Sjundarevir

  Två vargsyskon som föddes i Sjundareviret 2015 utanför Södertälje har fått minst en valp. Det konstaterar Länsstyrelsen efter att ha analyserat spillning.

  FOTO: Jens C Hilner/Mostphotos

  Två av vargarna som föddes i Sjundareviret 2015 är tillbaka i området och har fått minst en valp. Därmed finns det ett nytt revir i Sjunda, sydväst om Södertälje, konstaterar Länsstyrelsen i Stockholm.

  Kom tillbaka

  ​I slutet av 2014 fanns ett vargpar i området kring Sjunda som året därpå fick en kull om sex valpar. Vintern 2016/2017 fanns två av ungarna, ungtikar, kvar i området. I våras kom två av valparna, unghanar, tillbaka efter att ha varit på vandring i andra län, uppger Länsstyrelsen.

  LÄS ÄVEN: Sjunde attacken mot fårgård

  Under hösten har det konstaterats att en av ungtikarna och en av unghanarna finns kvar i Sjunda som har bekräftas genom analyser av spillning. I slutet av november gjordes ytterligare en insamling av spillning.

  – DNA-resultatet från Viltskadecenter visar att spillningen kommer från en ny individ, en valp vars föräldrar är syskon som är födda i Sjundareviret 2015. Eftersom det har skett en föryngring i området är det ett etablerat revir. Reviret går under namnet Sjunda 2, uppger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare, på Länsstyrelsens hemsida.

  LÄS OCKSÅ: Två vargvalpar födda i Sjundareviret

  Enligt Länsstyrelsen i Stockholm finns det minst tre vargar i Sjunda 2. Spillningsinventeringen fortsätter och mer spillning är redan inskickad till Viltskadecenter för analys.

  Attackerade får

  De vargar som uppehöll sig i Sjundareviret 2015 och 2016 attackerade bland annat får utanför Järna, där fårgården Molstaberg drabbades hårt. Gårdens får attackerades ett flertal gånger där tackor och lamm skadades och dödades.

  De vargar som nu håller till i det nybildade vargreviret Sjunda 2 håller sig undan människor, enligt Länsstyrelsen. Hittills finns inga rapporterade angrepp eller skador från området. Sedan sommaren har det kommit in tre rapporter om observation av varg i området till Länsstyrelsen.

  LÄS ÄVEN: Fyra varghybrider konstaterade i Södermanland

  Relaterade artiklar

  Till toppen