facebooktwittermail

Lyckat första jobbårför studenterna

Hur har det gått för studenterna vi träffade i våras? Max Elf, Filip Nilsson och Elliot Forsberg tog studenten från naturbruksprogrammet mitt under pandemin förra året och såg fram emot att börja jobba.

Max Elf.
Max Elf. FOTO: PONTUS KARDFALL

I våras när ATL pratade med Max Elf hade han myror i kroppen. Han bara väntade på att få börja jobba.

– Jo, jag fick jobba ordentligt. Nu har jag inga myror i kroppen längre, säger Max Elf som arbetar som maskinförare på Baltazar Agro i Linköping.

Vad är största skillnaden mot att vara student?

– Jag träffar inte mina kompisar varje dag längre, men annars är det inte så stor skillnad

Max Elfs drömjobb är att starta eget inom entreprenad, roligast är att gräva dräneringar i skogen.

– Just nu lägger jag pengar på hög för att kunna starta eget i framtiden, säger Max Elf.

Drömde om USA

Filip Nilsson drömde om att åka till USA och sedan läsa vidare till lantmästare. Först skulle han bara göra lumpen. Nu gör han värnplikten som vagnchef på Södra skånska regementet P7.

– Det är skönt att veta att jag kan lita på personer som för ett halvår sedan inte visste vilka de var. Jag har fått mersmak på militären, säger Filip Nilsson.

Filip Nilsson.
Filip Nilsson. FOTO: E. EWALD

Försvarsmakten erbjuder gemenskap, samt ett roligt och betydelsefullt jobb.

– Jag funderar på om jag ska söka tillsvidare anställning som soldat eller gå tillbaka till lantbruket. Det är kanske dumt att inte testa Försvarsmakten? Jag kan ångra mig senare i livet om jag inte testar. Var är det värsta som kan hända?, undrar Filip Nilsson.

Ovan gröda

När ATL intervjuade Elliot Forsberg i våras planerade han att åka till Skåne och jobba en säsong.

– Sockerbetor var helt nytt för mig. Det odlar vi inte så mycket här uppe i Sörmland. Jag fick många nya vänner som har samma intresse som jag har. Vi håller kontakten och jag kommer att åka ner och hälsa på när de tröskar i sommar, säger Elliot Forsberg som är väldigt nöjd med sin Skånevistelse.

Elliot Forsberg.
Elliot Forsberg. FOTO: FREDRIK SELANDER

Men han är lika glad att vara hemma igen – sedan november arbetar han heltid som maskinförare i växtodling på Husby gård utanför Eskilstuna.

Om du skulle välja gymnasium i dag hur hade du valt?

– Jag hade gjort samma val. Det var mina roligaste år, både i skolan och att bo på internat. Mitt råd är att göra det du tycker om, då blir gymnasiet betydligt roligare. Det är viktigt att du tar reda på vad du kan jobba med efter du har gått ut gymnasiet, säger Elliot Forsberg.