Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Jobb-karriär 7 juni

  Och den ljusnande framtid är… deras!

  Det har blivit en annorlunda termin med distansstudier för eleverna på landets naturbruksgymnasier. Hur ser studenternas framtidsdrömmar ut? ATL har tagit pulsen på tre ungdomar som är på väg ut i arbetslivet.

   Max Elf.
  Bild 1/3 Max Elf. FOTO: Pontus Kardfall
   Elliot Forsberg.
  Bild 2/3 Elliot Forsberg. FOTO: Privat
   Filip Nilsson.
  Bild 3/3 Filip Nilsson. FOTO: Johan Nilsson

  – Det ska bli oerhört skönt att komma ut och göra lite nytta, säger Max Elf, som läser sista året på naturbruksprogrammet på Vreta utbildningscentrum och har fått jobb på en gård utanför Linköping.

  Har du myror i kroppen?

  – Skojar du? Jag sitter och bara väntar på att få att börja jobba.

  Max Elf har växt upp utanför Linköping och är en av få i klassen som inte växt upp på en gård. Naturbruksstudierna har varit mycket bättre än han hade vågat hoppats på:

  – Jag hade aldrig suttit i en traktor när jag började på Vreta. Det är ett varierande jobb och det gillar jag. Jag är ingen stadsmänniska utan gillar när det är tyst och lugnt, säger han.

  En annan student som också ser fram emot nytt jobb är Elliot Forsberg, som går sista året på Öknaskolan.

  – Jag gillar att jobba med naturen och med traktorer, att följa årstiderna, säger Elliot Forsberg.

  Han har arbetat på loven och gjort praktik på en gård utanför Eskilstuna. Tack vare en tidigare praktikplats har nu fått jobb i ett halvår på Övedskloster som är en stor spannmålsgård i Skåne.

  – Det ska bli kul att se hur det fungerar i Skåne och lära mig nya saker. Jag tror att deras jordbruk skiljer sig från vårt här uppe, säger Elliot Forsberg, som sedan ska tillbaka till Husby gård.

  Hur tror du att din vardag kommer att förändras?

  – Jag tror att jag kommer att bli mer avslappnad när jag börjar jobba. Det blir inte lika stressigt som i dag när vi ska lämna in olika skoluppgifter vare vecka, säger Elliot Forsberg.

  Filip Nilsson går sista året på Vretaskolan och har läst lantbruk och även samhällskunskap för att få högskolebehörighet. I sommar, som förra sommaren, ska han pressa ensilage på en gård utanför Norrköping.

  – Det är roligt att hålla räkningen på balarna: 6 000 balar, 10 000 balar. Jag lyssnar på podcast när jag jobbar, allt från amerikansk historia till skönlitterära böcker. Jag är inne i min egen värld när jag jobbar, säger han.

  Drömmen är att ta över gården som hans pappa och farbror driver. Till hösten blir det lumpen och sedan är planen att åka till USA eller Kanada för att jobba – om det nu går på grund av covid-19.

  – Det är spännande med nya grejer. Förra året gjorde jag praktik i Holland, säger Filip Nilsson, som gärna vill plugga vidare till lantmästare på Sveriges lantbruksuniversitet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen