facebooktwittermail d

Lukten av nyckelpigor ska skrämma bort lössen

Forskare på SLU undersöker om de på ett skonsamt sätt kan bekämpa bladlössens framfart. Genom att låta lössens värsta fiende, nyckelpigan, sprida sin lukt på odlingarna, ska lössen skrämmas iväg eller ätas upp innan de hinner förstöra grödorna.

Nyckelpiga.
Nyckelpigor äter bladlöss och är viktiga nyttoinsekter i fält. FOTO: CECILIA PERSSON

Bladlöss ställer varje år till det för landets spannmålsodlare. De äter inte bara på bladen, utan sprider även rödsotvirus som drabbar många lantbrukare med stora skördeförluster, inte minst i år.

Bekämpningsåtgärderna mot lössen är få. Därför har forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, tittat närmare på andra möjliga vägar som är skonsamma för miljön och samtidigt kan minska lantbrukets beroende av bekämpningsmedel.

Ett tillvägagångssätt är att använda sig av bladlössens värsta fiende – eller i alla fall lukten av dem. Tidigare studier har visat att lukten av nyckelpigorna fungerar avskräckande mot bladlössen.

Spred ut vaxkulor

I ett försöksfält tidigare i sommar spred forskarna därför ut vaxkulor med en speciell doft som nyckelpigor gillar, en tid innan lössen förväntades angripa kornfältet.

Dessutom skulle nyckelpigorna kunna äta upp de bladlöss som trots allt dyker upp.

Forskningen är ännu inte färdigställd men skulle det visa sig att metoden fungerar skulle det vara ett mycket skonsamt sätt att bekämpa insekten på.

Bladlöss på spannmålsplanta.
Lukten av nyckelpigor ska skrämma bort bladlössen som äter och förstör grödorna. De sprider även virussjukdomen rödsot. FOTO: VÄXTSKYDDSCENTRALEN

LÄS MER: 

Stora rödsotvirusangrepp i år – rådet: “Vänta med sådden”

Insekter tuff utmaning efter sent vårbruk

Se upp för jordloppor vid tidig höstsådd

Stråjordloppan orsakar missväxt på Gotland