facebooktwittermail d

Vi tar till vara landsbygdens intressen

Erika Sörengård, ordförande i LPo, utvecklar sitt resonemang från hennes tidigare debattartikel i ATL då hon menade att Centern svikit landsbygden.

Erika SörengårdOrdförande Landsbygdspartiet oberoende (LPo)
Erika SörengårdOrdförande Landsbygdspartiet oberoende (LPo) FOTO: LANDSBYGDSPARTIET OBEROENDE

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag vill börja med att be om ursäkt om mina vänner inom Centerpartiet känner sig påhoppade av min debattartikel i ATL den 31 augusti. Och visst var inlägget tillspetsat på slutet där jag menade att Centern aldrig kommer att bli ett landsbygdsparti.

Vi vill tacka för svaret och vill inte på något sätt tala illa om Centern om det uppfattades så. Men så här i valtider måste vi visa väljarna att även vi finns. Vi talar hellre om vad vi vill, än om vad andra partier inte vill eller kan.

Visst har Centern fortfarande ett landsbygdsprogram som är mera ambitiöst än övriga partiers. Det är jättebra och i många delar lika med vårt. Vi slåss om samma väljare på landsbygden – och där vill Sverigedemokraterna också vara med.

Den gemensamma kakan som ska delas blir som Centern antyder inte större för att vi utmanar Centern. Men vi avser att ta en plats i svensk politik och vi upplever att såväl media som de etablerade partierna har mött oss med tystnad.

Precis som man mötte SD med tystnad en gång – låtsas vi inte om dem så försvinner de nog. Vi utmanar också SD i en särskild debattartikel. I det röda Norrbotten gör vi allt vi kan för att berätta om vår existens och utmana S. Vi utmanar Miljöpartiet med praktisk miljökunskap. Så vi höjer rösten på alla fronter. Och vi kämpar för att få in mer sunt förnuft i politiken.

Centerpartiet betecknar sin ideologi som ekohuman, socialliberal och grön. Vad som exakt ligger i dessa ord får var och en försöka bedöma. Landsbygdspartiets ideologi är mera klart definierad:

Partiets ideologi utgår från kärleken till landsbygden samt tron på att landsbygden med tillhörande byar, tätorter och småstäder som helhet erbjuder en bättre livsmiljö för människor än vad storstäderna gör.

Vi vill därför bidra till ett bättre samhälle genom att ge människor en ökad möjlighet att bo, verka och få sin försörjning i en decentraliserad och landsbygdsnära miljö. Landsbygdspartiet oberoendes uppgift är att i alla sammanhang bevaka och företräda landsbygdens och småorternas intressen i förhållande till centralorter och centraliseringskrafter.

Kan det misstolkas? Vi välkomnar samarbete med alla partier som seriöst vill gynna landsbygdsfrågorna. Vi välkomnar också storstadsbor till partiet och vi har många sådana medlemmar. Men då är det människor, som delar vår ideologi och kanske drömmer om ett annat liv. Vi avser att aldrig att ändra på ideologin bara för att bredda väljarunderlaget.

Erika Sörengård

Ordförande Landsbygdspartiet oberoende LPo

[BILD]