Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 29 augusti 2018

  Svar direkt – Landsbygdspartiet missar målet

  Landsbygdsfrågorna kommer alltid att vara själen i Centerpartiet. En röst på oss är en röst för utveckling på landsbygden.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Erika Sörengård, Landsbygdspartiet, skriver i en artikel att Centerpartiet har svikit sina ideal till följd av att vilja växa i storstäderna.

  Om Sörengård tror att Centerpartiet är ett renodlat storstadsparti så måste man undra om hon har läst en enda tidning eller sett ett enda nyhetsinslag alls under de senaste åren. Landsbygdsfrågorna finns i vårt DNA och kommer alltid vara själen i vårt parti.

  På många sätt går det bra för Sverige, men inte på alla. I orter runt om i landet är utvecklingen på väg åt fel håll. Sveriges framgångar måste komma hela landet till del. Människor på landsbygden betalar ofta högre skatt men får sämre service.

  Centerpartiet är ett parti för hela landet och har varit så sedan bildandet. I vårt Sverige behöver hela landet bidra och det finns ingen konflikt mellan stad och landsbygd. Alla ska kunna leva och förverkliga sina drömmar, oavsett var man bor. Det kräver att det finns jobb och en fungerande samhällsservice i hela landet.

  Eftersom Sörengård inte verkar ha följt med i våra förslag så tänkte vi presentera vad vi vill med vår landsbygdspolitik här.

  Landsbygden kräver satsningar på en mängd olika områden. Vi behöver en aktiv jobbpolitik för att hjälpa jobbskapande i växande företag. För att öka tryggheten behövs fler fasta läkarkontakter, en bättre läkartäthet och fler poliser i hela landet.

  För att göra det mer fördelaktigt att flytta till landsbygden så tycker vi att människor som flyttar till en glesbygdskommun ska få skriva av sina studielån. Vi vill även att de som betalar till samfällighetsföreningar på landsbygden bör betala mindre skatt genom ett landsbygdsavdrag.

  För att förbättra pendling och resande behövs även ett kraftigt åtgärdspaket för att förbättra vägarna och järnvägarna i framför allt norra Sverige. Det är så vi skapar bättre förutsättningar för landet utanför städerna genom lösningar som fungerar.

  Om Landsbygdspartiet hade tagit sig tid att läsa vårt valmanifest hade de redan insett var vi står och det faktum att vi alltid kommer ha båda fötterna stadigt i jorden. En röst på Centerpartiet är en röst för att landsbygden ska utvecklas, inte avvecklas.

  I ett politiskt klimat där landsbygdens frågor får alltför lite utrymme väljer Landsbygdspartiet att rikta sin udd mot det riksdagsparti som konsekvent lyfter och driver politik för att förbättra landsbygdens förutsättningar. Måhända att Landsbygdspartiet vinner något på det. Men landsbygden gör det då inte.

  Eskil Erlandsson (C), Landsbygdspolitisk talesperson

  Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker

  Kristina Yngwe (C), Miljöpolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen