facebooktwittermail

Livsmedelspriserna är de högsta på sju år

Torka i Sydamerika, svinpest i Kina och köldknäpp i Frankrike – de globala livsmedelspriserna har ökat kraftigt det senaste året. Socker är en produkt som blivit mycket dyrare det senaste året.

Globalt har livsmedelspriserna ökat En skördetröska bärgar årets skörd på en åker i Mälardalen.
Globalt har livsmedelspriserna ökat En skördetröska bärgar årets skörd på en åker i Mälardalen. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

De globala livsmedelspriserna har i genomsnitt ökat 31 procent det senaste året, enligt FN-organisationen FAO:s matprisindex, och ligger nu på den högsta nivån sedan 2014.

Indexet baseras på fem livsmedelskategorier: Spannmål, oljeväxter, kött, mjölkprodukter och socker.

Prisökningarna, som i april hade pågått i elva månader i rad, inleddes när meteorologer gick ut och varnade för väderfenomenet ENSO, bestående av El Niño och La Niña, som påverkar odlingsförhållandena i stora delar av världen.

Kina köper foder

Emma Frödå, lantbruksspecialist på Danske bank, säger till TT att fenomenet ledde till torka i Sydamerika, där en stor del av världens spannmål produceras. Dessutom bygger Kina upp sitt grisbestånd efter att den afrikanska svinpesten härjade, vilket ökar importbehovet av spannmål till foder.

– Både torkan och att Kina bygger upp sina lager, att det inträffar samtidigt är tillfälligheter som påverkar priset.

Dessutom var 2018 ett torrt år, inte bara i skogsbrändernas Sverige, utan på flera håll, vilket fick lagernivåerna att minska.

Sockerpriset skenade

Minskade lagernivåer i sin tur gör världsmarknadspriset på livsmedel mer känsligt för störningar.

– Sedan hänger det ihop, spannmål ger foder till djuren och det i sin tur påverkar både köttpriset och priset på mjölkprodukter, säger Frödå.

Allra mest ökade världsmarknadspriset på socker, med 60 procent på ett år.

De globala livsmedelspriserna har ökat som mest efter årsskiftet, vilket troligen kommer att ge utslag för svenska konsumenter framöver.