Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Ledare 20 mars 2020

  Säkra jordbruket bortom hamstringsvågen

  Coronakrisen och all hamstring visar hur viktigt det är att säkerställa ett lönsamt svenskt jordbruk, skriver ATL:s Tord Karlsson.

  I nöden prövas vännen, heter det. Det har på många sätt blivit tydligt den senaste tiden. Coronaviruset frestar på den internationella vänskapen. Forskarvärlden är ett föredöme där man fritt delar all ny kunskap om viruset för att snabbt komma fram till ett vaccin.

  På den politiska arenan är det minst sagt annorlunda. Den europeiska unionen har helt kommit på mellanhand, varje stat har agerat på egen hand och stängt sina gränser. Det har orsakat kaos och därmed snabbt sänkt börserna världen över och därmed också råvarupriserna.

  Nu försöker EU-kommissionen återta initiativet. Det är nödvändigt att det lyckas så att transporter kan flyta på till och från kontinenten och våra grannländer. Lika viktigt är det att gränserna är öppna för den säsongsarbetskraft som både jordbruk, skogsbruk och trädgårdsnäring så väl behöver.

  Men man kan oroa sig för EUs förmåga. Den solidaritet som krävs fattas. Se på flyktingkrisen för snart fem år sedan. Det långsiktiga samarbete som fördelar bördorna saknas fortfarande. Det kan bli förödande när den viktiga gemensamma jordbrukspolitiken ska tas fram.

  Samtidigt som det öppna Europa gynnar oss vill vi stärka det svenska jordbruket och vår beredskap. Kriser har effekt, viljan att köpa svenskt och på det sättet stödja svenskt jordbruk ökade efter torkan 2018 och finns kvar även i dag. Det får många att tro att när konsumenterna bunkrar och tömmer butikerna kommer det att ge ett ytterligare stöd till svenskt lantbruk även i framtiden.

  Kanske är det så, men inte säkert. På politisk nivå har de som ska arbeta med att förbättra vår krisberedskap fått ett rejält stresstest och en lång lista på vad som inte fungerar. Det är bra och det kommer jordbruket att ha nytta av när man inser att det är en del av totalförsvaret.

  Men huvudfokus kommer att vara på sjukvården, både hur den ska fungera i kris och hur den fungerar i vardagen. Den kommer att kräva mer resurser, det vill säga skattepengar. Det blir då viktigt att även landsbygden får del av denna satsning så att inte allt läggs på storstadsregionerna.

  Däremot finns risken att den större problematiken, att jordbrukets dåliga lönsamhet hotar animalieproduktionen och därmed en stor del av försörjningsförmågan, att försvinna i den allmänna paniken.

  Därför är det otroligt viktigt att LRF och övriga Bondesverige trycker på både svenska politiker och på EU-nivån så att coronasmittan får ett bestående värde, inte bara elände. En hamstringsvåg glöms snabbt bort.

  Allt är dock inte mörker. Det finns utsäde, växtskyddsmedel och gödsel. Snart är vårbruket i full gång och hopp om en god skörd. Kommer att tänka på den brittiska regeringens slogan från andra världskriget, ”Keep calm and carry on”, ungefär ”Håll dig lugn och fortsätt som vanligt”. Eller som någon lantbrukare formulerade det på Facebook: ”Mosa på som vanligt.”

  Detta är en ledartext i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen