facebooktwittermail d

Lars-Göran har tröttnat på vildsvinen

Lantbrukaren Lars-Göran Larsson i Hylte tar också hjälp av jägare för att få bukt med vildsvin. Men det är ingen lösning på problemet, säger han. Det skjuts för få grisar.

Lars-Göran Larsson i Hylte tror inte att vakande jägare är någon lösning på vildsvinsplågan.
Lars-Göran Larsson i Hylte tror inte att vakande jägare är någon lösning på vildsvinsplågan. FOTO: MOSTPHOTOS

Under vårvintern hade mjölkbonden Lars-Göran Larsson täta besök av vildsvin som bökade upp vallodlingarna. Det rör sig om 50 hektar som grisarna sprang runt på. Fem hektar totalförstördes.

Lars-Göran Larsson sådde på nytt och kort efter det kom vildsvinen tillbaka.

För tillfället är det lugnt, men Lars-Göran Larsson räknar med att vildsvinen återkommer till hösten.

Ingen lösning

Precis som Oskar Kjell i Oskarström, som ATL nyligen berättade om, har Lars-Göran Larsson tagit hjälp av jägare som vakar över markerna och skjuter vildsvin. Hittills har de skjutit 25 grisar. Men då Lars-Göran Larsson åkermark ligger utspridd är det inte lika lätt att övervaka den.

– Det här är skogsbygd. Har du stora marker kan du styra vildsvinen till ytterområdena.

Enligt Lars-Göran Larsson är det ändå ingen lösning att jägare vakar över åkermarken och skjuter vildsvin. De senaste årens milda vintrar har gjort att tillgången på föda varit god. Stammen är för stor. Och lyckas en lantbrukare få bukt med vildsvinen blir de snart en annan lantbrukares problem. Problemet är att det skjuts alldeles för få vildsvin, tycker han.

– Det är inte roligt längre. Jag vet aldrig när marken är förstörd, det kan gå 30 dagar utan att det händer något och så plötsligt en dag så har vildsvinen varit framme igen. Det är inte ekonomin som knäcker en, det är grisarna, säger han.

Sex mjölkbönder kvar

Hylte har nu sex mjölkböner kvar. Förra våren bestämde sig Erling Nilsson för att sluta med mjölkproduktionen. Han orkade inte fortsätta efter vildsvinens framfart.

– Det var inte den enda orsaken, men det var det som fick bägaren att rinna över. Då hade jag haft två år med stora vildsvinsangrepp, säger han.

I diskussionen om vildsvinsstammen talas det om att bönder vill ha betalt av jägare som skjuter vildsvin, men det håller Lars-Göran Larsson inte med om. Han tycker att bönder pekas ut i onödan.

– Jag har aldrig tagit betalt, säger han.

Läs mer: Så fick Oskar vildsvinen på fall

Läs också: "I år har jag nästan tappat sugen"

Läs också: "Extraordinära insatser" mot vildsvin i Sverige behövs