Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj 2017

  Vildsvinen saboterar vårbruket

  Vårbruket är i full gång. Det är också vildsvinen som bökar sönder åkrar för lantbrukare i Halland.

   Flera lantbrukare i Halland har problem med vildsvin som förstör åkermark, vilket blivit särskilt tydligt under vårbruket.
  Flera lantbrukare i Halland har problem med vildsvin som förstör åkermark, vilket blivit särskilt tydligt under vårbruket. FOTO: Marie Henningsson

  Vildsvinen fortsätter att ställa till det för jordbruket. Lars-Göran Larsson, lantbrukare i Knallallt i Hylte kommun, beräknar att svinen hittills i år orsakat skador på hans åkrar till en summa av 50 000 kronor.

  ”Jag tycker att det är skitkul med vårbruk, men i år har jag nästan tappat sugen. De förstör ju fortare än jag hinner göra det i ordning”, säger han till SVT Halland.

  Lade ned på grund av svinen

  En kollega till Lars-Göran Larsson, Erling Nilsson, berättar för SVT att han lagt ned sitt jordbruk på grund av vildsvinens framfart.

  ”Jag höll på med mjölkproduktion i 40 år men slutade i vintras. En av anledningarna var vildsvinsproblematiken. Jag hade väldigt stora skador förra våren och tog beslutet att lägga ned. Det fick vara nog”, säger han.

  Möte med Jägareförbundet

  Erling Nilsson sitter i LRF:s styrelse i Hylte och kräver hjälp av jägarkåren. Senare i maj ska LRF Halland träffa Svenska Jägareförbundets lokalavdelning för att diskutera hur de ska hantera vildsvinen.

  LÄS MER: ”Halva vildsvinsstammen bör skjutas av”LÄS OCKSÅ: Förslagen som ska minska vildsvinsskadornaLÄS OCKSÅ: ”Extraordinära insatser” mot vildsvin i Sverige behövs

  Relaterade artiklar

  Till toppen