facebooktwittermail d

Lantbrukare sårbara när delar av Västeuropa översvämmas

Det går ännu inte att säga hur stora skador som den gångna veckans översvämningar i Västeuropa har orsakat. Men för vissa lantbrukare är skörden helt förlorad. 

Översvämning.
Förödelsen efter översvämningarna i Västeuropa är enorm. Här en bild från Kaprun i Österrike. FOTO: AFP/TT

Ovädret som drog in över Västeuropa förra onsdagen förde med sig stora mängder regn. Nyhetsbilderna som har kablats ut från översvämningsdrabbade områden i bland annat Tyskland och Belgien visar hur vattenmassorna har förstört samhällen, landskap och på vissa ställen fört med sig allt som kommit i dess väg.

Hus, vägar och fordon har sköljts bort. Nu kämpar invånarna för att bli kvitt lervällingen som är kvar när vattnet dragit sig tillbaka. 

Bara i Tyskland uppskattade myndigheterna på onsdagseftermiddagen antalet dödsoffer till 170 och tyvärr befaras antalet stiga i takt med att uppröjningsarbetet fortskrider.

Oklara skador på lantbruket

Det är ännu oklart hur hårt lantbrukare i området har drabbats av översvämningarna. Det är svårt att nå flera av de drabbade gårdarna och till många orter går det fortfarande inte att ringa via mobilnätet. 

– Vi har fått in rapporter om översvämningar från vissa delar av våra medlemsländer, som Tyskland, Belgien, Holland, Luxemburg, Frankrike och nyligen även Österrike. Översvämningarna är regionala och i dag har vi ingen översiktsbild över situationen. Vi vet att de som drabbas hårt har förlorat hela sina skördar, säger Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa Cogeca, den gemensamma EU-lobbyn för bondeorganisationer och lantbrukarkooperativ som har sitt huvudkontor i Bryssel.

Pekka Pesonen.
Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa Cogeca, har inte någon översiktsbild över hur hårt lantbrukssektorn har drabbats av översvämningarna än men flera medlemsländer har rapporterat att de har drabbats. FOTO: COPA COGECA

I ett mejl till ATL skriver Bernhard Krüsken, generalsekreterare för LRF:s tyska motsvarighet Deutscher Bauernverband (DVB): 

”Översvämningarna har drabbat lantbrukare och gårdar. Lantbrukare med djurbestånd är extra utsatta och kämpar med att få fram vatten och foder. Grödor, boskap och vinodlingar i dessa områden har blivit förstörda. Vi håller fortfarande på att ta reda på omfattningen av förödelsen.”

DVB har öppnat ett konto till de som vill skänka pengar till de drabbade. 

En raserad bro över floden Ahr i Altenahr, Tyskland.
En raserad bro över floden Ahr i Altenahr, Tyskland. Omfattningen av skadorna på lantbruket är ännu så länge oklar. FOTO: FRIEDEMANN VOGEL/EPA/TT

EU:s stödsystem inte anpassat

I en artikel på det belgiska public service-bolaget RTBF:s nyhetssajt går det att läsa att lantbrukarna i fransktalande Vallonien, som redan drabbats hårt av kyla och snö så sent som i maj, nu riskerar att helt förlora årets skörd med majs, lin, potatis, spannmål och betor. Åkermark står under vatten på många ställen och först om två veckor hoppas de drabbade lantbrukarna kunna säga hur stora skador översvämningarna har orsakat.  

Pekka Pesonen vid Copa Cogeca menar att skadorna efter översvämningarna inte är i den omfattningen att de kommer att påverka priserna på den internationella marknaden. Men han påpekar att vi inom EU saknar ett bra system för riskbedömning för att undvika liknande händelser och att EU:s stödsystem inte är anpassat till naturkatastrofer som denna. 

– På Copa Cogeca har vi varken resurser i form av pengar eller specialistkunskap för att hjälpa våra medlemmar på plats. Vi är en lobbyorganisation. Men vid tidigare naturkatastrofer har lantbrukare från andra länder hjälpt drabbade gårdar och jag blir stolt när jag ser det, säger Pekka Pesonen.