Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 mars

  Rekordstord utdelning föreslås i Växa

  Växa hade ett bra år och gick med nästan 15 miljoner kronor i vinst 2020. Merparten ska betalas ut till ägarna: mjölk- och köttbönder.

   Fler semindoser har sålts. Och digital rådgivning har sparat en del kostnader (arkivbild).
  Fler semindoser har sålts. Och digital rådgivning har sparat en del kostnader (arkivbild). FOTO: Ann Lindén

  Rådgivnings- och serviceföretaget Växa Sverige levererade sin största nettoomsättning någonsin i fjol med 442 miljoner kronor, en ökning med 14 miljoner kronor jämfört med 2019.

  Resultatet på sista raden slutade på 14,7 miljoner kronor i vinst.

  Inställda jobbresor, hemarbete och fler digitala möten har sparat in många utgifter för Växa Sverige, liksom många andra företag.

  Men intäkterna har också ökat. Växa Sveriges försäljning av semindoser har till exempel gått starkt på mjölksidan.

  – Vi ser en mer positiv inställning i mjölkbranschen. Vi såg också en höjd avkastning för många under året och vi har sett en höjd mjölkinvägning. Det är jätteroligt att se att det finns en starkare framtidstro, säger Dorit Greve, vd för Växa Sverige.

   ”Ett jättestarkt resultat som visar att vi kunde ställa om under pandemin med vår rådgivning och digitalisera mycket mer”, säger Dorit Greve, vd på rådgivnings- och serviceföretaget Växa Sverige.
  ”Ett jättestarkt resultat som visar att vi kunde ställa om under pandemin med vår rådgivning och digitalisera mycket mer”, säger Dorit Greve, vd på rådgivnings- och serviceföretaget Växa Sverige. FOTO: Sören Andersson

  På köttsidan märks en fortsatt hög efterfrågan på svenskt kött. Men antalet dikor har minskat något. Om det är en temporär trend eller en del av en större utveckling är svårare att svara på, enligt Dorit Greve.

  För andra året i rad betalas majoriteten av vinsten ut som återbäring ut till ägarna. Förslaget till stämman är att 9 miljoner kronor ska fördelas till Växa Sveriges 6 138 medlemmar, som är mjölk- och nötköttsbönder. Det är den största summan hittills och på stämman i mitten av maj fattas beslut om utbetalningen.

  – Det är väldigt glädjande. Vi är en ekonomisk förening och gör vi bra ekonomiska resultat så ska det delas ut.

  Större framtidstro

  I år går Växa Sverige in som delägare i TIllväxtbolaget, som i dag ägs av LRF, HK Scan och Lantmännen. Växa Sverige får en 20-procentig ägarandel och med mer kapital är syftet att kunna stötta fler företag inom bland annat mjölk- och köttproduktion.

  2021 är siktet också inställt på att fortsätta arbeta med hållbarhetsfrågorna och utveckla rådgivningen och tjänsteutbudet.

  Förra året utvecklades hållbarhetsrådgivningen och det gick att göra digitala klimatberäkningar, och för aveln har det tagits fram nya genetiska värden i NTM som sparat foder.

  Digitaliseringen fortsätter också. Växa Sverige började redan under torkan 2018 att försöka arbeta mer med digitala lösningar för att spara pengar. Under pandemin har utvecklingen gått snabbt och även acceptansen ute bland kunderna.

  – Det digitala kommer att bli kvar till större del även efter pandemin, även om de fysiska mötena också kommer att vara väldigt viktiga, säger Dorit Greve.

  LÄS OCKSÅ: Här är årets mjölkföretagare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen