Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj 2017

  Vattenbristen fick Torbjörn att tänka om

  Järna.

  Förra sommarens vattenkris gjorde att lantbrukaren Torbjörn Svensson bestämde sig för att dra in kommunalt vatten i ladugården. När bristen var som störst tvingades han transportera vatten i stora tankbilar till gården.

   Sommarens låga grundvattennivåer fick tydliga följdverkningar för Torbjörn Svensson på Säby Gård i Järna utanför Södertälje.
  Sommarens låga grundvattennivåer fick tydliga följdverkningar för Torbjörn Svensson på Säby Gård i Järna utanför Södertälje. FOTO: Fredrik Stork

  Långt ifrån alla lantbrukare är så lyckligt lottade att de kan dra in kommunalt vatten. Men när läget blev akut var beslutet självklart för Torbjörn Svensson i Järna utanför Södertälje. Under sommaren och stora delar av hösten tvingades han köpa vattentransporter för att försörja de 200 korna i ladugården.

  – Man hamnar i en jobbig sits när det inte finns vatten, säger han.

  Högre avkastning

  Vattentransporterna kostade 100 000 kronor, och även om anslutningen till det kommunala ledningsnätet var långt ifrån gratis så blir det ändå en billig försäkring i sammanhanget. Kostnaden för den kilometerlånga ledningen uppgick till 480 000 kronor. Men då ingick även gårdens sju bostadshus i anslutningskostnaden.

  – Nu ser vi det på avkastningen. När korna har fri tillgång till vatten så mjölkar de mer.

  PREMIUM: Tiotusentals lantbrukare i farozonen för torka

  Vill se mer stöttning

  Att ansluta sig till ledningsnätet krävde en hel del pappersarbete eftersom ledningen skulle gå under ett vattendrag och över kommunal mark. Att dra i gång processen mitt i sommaren när alla tjänstemän var på semester var inte helt enkelt.

  Men för Torbjörn Svensson fanns inget val eftersom en nyborrad brunn inte bedömdes kunna ge de vattenmängder som behövdes. Att gården alltid kommer ha vatten är en stor lättnad, säger han.

  – Det känns skönt nu när det är så lågt grundvatten över lag. Men jag tycker att samhället borde stötta lantbruken mer. Nu gjorde kommunen det här frivilligt, men det borde egentligen vara lag på att de ska hjälpa till. Lantbruken har ju en viktig samhällsfunktion.

   I sidoartikeln (länk nedan) hittar du ATL:s unika kartsammanställning som visar hur många lantbruk som är i riskzonen för torka i sommar.
  I sidoartikeln (länk nedan) hittar du ATL:s unika kartsammanställning som visar hur många lantbruk som är i riskzonen för torka i sommar. FOTO: Fredrik Stork

  PREMIUM: Se på kartan hur många lantbruk som är i riskzonen

  Relaterade artiklar

  Till toppen