Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 mars 2017

  Unikt expertmöte om antibiotikaresistens

  I ett unikt expertmöte vid SLU i Uppsala diskuteras nu konkreta handlingsplaner för att minska antibiotikaanvändningen i djurhållning världen över.

  Bild 1/3
  Bild 2/3
  Bild 3/3

  Djuruppfödare, FN-tjänstemän och veterinärer från ett 15-tal länder från hela världen träffas den är veckan vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Vid mötet diskuteras den globala användningen av antibiotika i djurhållning.

  Tanken är att de länder som lyckats bra ska dela med sig av kunskap och erfarenhet till andra.

  Målet under mötet är att arbeta fram konkreta handlingsplaner för hur bönder över hela världen ska kunna minska användningen av antibiotika.

  Praktiska åtgärder

  – Det är lätt för ministrar att skriva under högtravande deklarationer om att minska antibiotikaanvändningen. Att sedan implementera det är svårare. Det som behövs nu är praktiskt genomförbara åtgärder som är intres­santa för djuruppfödarna, säger Ulf Magnusson, veterinär och professor vid SLU.

  Han har jobbat med frågan om djurhälsa i låginkomstländer i drygt 20 år och har varit drivande i att sätta ihop arbetsgruppen.

  Nytt möte i maj

  En av deltagarna är Naphtal Mwanziki, veterinär vid det kenyanska jordbruksdepartementet.

  – Vi kommer hit, lär oss och kan tillämpa kunskaper på ett sätt som är anpassat efter landets förutsättningar, säger han till Vetenskapsradion.

  I maj ska gruppen ha ett uppföljande möte i Addis Abeba, för att presentera sina förslag och sprida dem inom sina respektive nätverk.

  Blir resultaten lyckade är tanken att föra kunskapen vidare till fler länder.

  LÄS MER Antibiotikaanvändningen ökar i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen